Kadar inflasi UK melonjak 1 peratus

LONDON, 19 OGOS – Inflasi di Britain meningkat ke tahap tertinggi dalam tempoh empat bulan pada Julai, didorong oleh kenaikan harga minyak dan perniagaan yang menanggung kos wabak COVID-19, demikian menurut data yang keluar pada hari ini.

Kadar inflasi tahunan, seperti yang diukur oleh Indeks Harga Pengguna UK, meningkat kepada satu peratus pada bulan Julai daripada 0.6 peratus pada bulan Jun, kata Pejabat Statistik Nasional dalam satu kenyataan.

Ini adalah tahap tertinggi sejak bulan Mac dan keluar setelah inflasi merosot ke paras terendah empat tahun sebanyak 0.5 peratus pada bulan Mei ketika Britain mengenakan perintah berkurung.

Ketidakstabilan dijangka berterusan dengan penganalisis meramalkan penurunan inflasi yang besar pada bulan Ogos setelah kerajaan memotong cukai untuk sektor perhotelan dan pelancongan.

“Peningkatan kadar inflasi pada bulan Julai adalah disebabkan oleh kenaikan harga petrol terbesar dalam hampir satu dekad, kerana harga minyak antarabangsa meningkat dari paras terendah pada awal tahun ini”, kata Jonathan Athow, wakil statistik negara untuk ekonomi statistik di ONS.

“Di samping itu, harga rawatan pergigian swasta, fisioterapi dan potongan rambut telah meningkat dengan keperluan peralatan pelindung diri menyumbang besar kepada kos untuk perniagaan ini,” katanya.

Harga pakaian juga menjadi satu faktor, kerana ia menurun sedikit berbanding dari tahun sebelumnya, kata ONS. – AFP