Kadar pengangguran AS merosot 8.4 peratus

WASHINGTON, 6 SEPT – Ekonomi Amerika Syarikat (AS) menambah 1.4 juta pekerjaan pada Ogos dan kadar pengangguran merosot kepada 8.4 peratus tatkala negara muncul daripada sekatan pandemik, namun data menunjukkan bahawa pemulihan kehilangan momentum.

Kemerosotan dalam kadar pengangguran daripada 10.2 peratus pada Julai seperti yang dilaporkan oleh Jabatan Pekerja pada Jumaat merupakan berita yang dialu-alukan oleh Presiden Donald Trump, yang menggelarnya ‘angka menakjubkan’ ketika beliau menghadapi kempen sengit untuk bertahan penggal kedua dalam pilihan raya November. Pengerusi Simpanan Persekutuan Jerome Powell juga menggelar laporan ‘berita baik’ dalam temu bual dengan Radio Awam Nasional, tetapi berkata ia tidak akan mempengaruhi bank pusat dalam strateginya untuk mengekalkan kadar faedah lebih rendah untuk masa lebih lama sejak pemulihan akan mengambil masa.

“Kami fikir ekonomi memerlukan kadar faedah rendah, yang menyokong aktiviti ekonomi, untuk tempoh masa lebih lama,” kata beliau. “Ia akan diukur dalam masa bertahun-tahun.”

Hampir satu suku peningkatan pekerjaan Ogos adalah pekerjaan kerajaan, terutamanya kerja sementara untuk bancian 2020, dan pekerjaan dalam ekonomi terbesar dunia kekal 11.5 juta jawatan atau 7.6 peratus lebih rendah daripada jumlah pada Februari, sebelum pandemik koronavirus melanda. – AFP

Gambar fail menunjukkan tanda penutupan kedai dilekat di kedai Stein Mart di Bandar Salt Lake. Kerajaan mengeluarkan laporan pekerjaan untuk Ogos pada masa pengurangan pekerja berterusan dan pengangguran tinggi. – AP