Kadar pengangguran Eropah meningkat

FRANKFURT, JERMAN, 2 JULAI – Kadar pengangguran di 19 negara yang menggunakan mata wang euro meningkat lebih tinggi kepada 7.4 peratus pada Mei daripada 7.3 peratus pada April apabila kerajaan menggunakan program sokongan pasaran buruh aktif untuk melindungi impak wabak virus ke atas pekerja.

Angka yang dikeluarkan hari ini oleh agensi statistik Eurostat menunjukkan bagaimana kerajaan Eropah telah mengurangkan pertambahan dalam pengangguran menerusi program yang membayar sebahagian daripada gaji pekerja sebagai tukaran kepada syarikat supaya membuang mereka.

Sokongan itu diluluskan disebabkan syarikat tidak dipersalahkan atas krisis ekonomi – negara di seluruh dunia terpaksa mengehadkan perniagaan, perjalanan dan kehidupan awam demi mengawal penularan koronavirus. Idea tersebut adalah untuk menyokong pemulihan sejak syarikat tidak perlu merekrut dan melatih pekerja baharu, selepas mengekalkan kakitangan mereka.

Di Jerman, ekonomi terbesar zon euro, 6.7 juta pekerja masih menyertai program sokongan gaji pada Jun. Program itu membayar sekurang-kurangnya 60 peratus daripada gaji yang hilang apabila pekerja bekerja untuk waktu lebih singkat. – AP