Kajian: hydrocortisone bantu pesakit tenat COVID-19

LONDON, 3 SEPT – Ubat anti-radang biasa telah didapati berkesan mengurangkan kadar kematian pesakit COVID-19 paling tenat sebanyak 20 peratus, kata penyelidik hari ini.

Profesor Anthony Gordon, dari Imperial College London, adalah sebahagian daripada ahli kumpulan Britain yang menyiasat keberkesanan hydrocortisone ke atas pesakit yang menggunakan ventilator dalam unit rawatan rapi.

Keputusan kajian UK dibandingkan dengan enam orang lain di seluruh dunia yang juga mengkaji sama ada ubat corticosteroid yang sama boleh digunakan dalam rawatan.

“Mengambil data daripada kesemua tujuh percubaan, dalam pesakit yang tidak dirawat dengan steroid, kira-kira 40 peratus meninggal dunia akibat COVID-19,” beritahu Gordon kepada AFP.

“Dalam kumpulan yang diberikan pelbagai ubat steroid, 32 peratus meninggal dunia, maka ia merupakan pengurangan 20 peratus dalam risiko tersebut.

“Ia bermakna jika anda merawat 100 pesakit dengan memberikan mereka steroid, anda akan menjangkakan dapat menyelamatkan lapan nyawa, yang benar-benar mengagumkan untuk melihat keputusan seperti itu.”

Ketua Perkhidmatan Kesihatan Negara di England, Simon Stevens, menggelarnya ‘senjata lanjut dalam gedung senjata di seluruh dunia untuk memerangi COVID-19.’

Gordon, yang menggabungkan penyelidikan dengan kerja-kerja sebagai pakar unit rawatan rapi hospital, berkata keputusan merupakan ‘bukti jelas’ bahawa steroid membantu pesakit paling tenat.

Namun beliau menekankan steroid, yang biasa didapati dalam ubat tanpa preskripsi doktor, tidak harus digunakan sebagai pencegahan COVID-19 atau sebagai penawar rumah untuk jangkitan virus. – AFP