Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Kamna raih kemenangan peringkat ke-9 Vuelta

  BARCELONA, 4 SEPT – Lennard Kamna menyempurnakan trilogi kemenangan peringkat Grand Tour melalui taktik berpecah pada peringkat kesembilan Vuelta a Espana, kelmarin.

  Pelumba Jerman untuk Bora-Hansgrohe adalah yang terkuat pada penamat puncak dan menambahkan kemenangan Vuelta untuk koleksi kemenangan Tour de France 2020 dan Giro d’Italia 2022.

  Keadaan buruk pada penghujung perlumbaan menyebabkan penganjur mengambil masa klasifikasi umum 2.05 kilometer (km) dari garisan penamat dan Primoz Roglic merampas beberapa saat daripada penyandang juara, Remco Evenepoel dan rakan sepasukan, Jonas Vingegaard.

  Pelumba Belgium, Evenepoel tidak dapat kekal bersamanya, yang bermakna ia merupakan penamat yang baik untuk minggu pertama perlumbaan bagi Roglic dari Slovenia, yang memenangi peringkat lapan, baru-baru ini.

  Pasukan Jumbo-Vismanya menikmati hari Sabtu yang luar biasa dengan kemenangan tiga kali pemenang Vuelta, manakala Sepp Kuss menyandang jersi merah, dan pelumba Amerika itu mengekalkannya kelmarin dalam perlumbaan yang dilanda angin.

  “Ia adalah hari yang tegang, sangat berangin, tetapi saya melaluinya dengan baik,” kata Kuss.

  “Ia benar-benar licin dan sangat berlumpur, jadi saya rasa mereka membuat keputusan yang baik (untuk mengambil masa awal).”

  Pasukan Belanda menetapkan rentak pada permulaan peringkat sembilan, 184.5km antara Cartagena dan Collado de la Cruz, memisahkan diri dengan tujuh daripada lapan pelumba mereka manakala Evenepoel milik Soudal-QuickStep dan beberapa yang lain berada bersama mereka.

  Peloton mengejar mereka sebelum pasukan lain muncul, tanpa melibatkan mana-mana pesaing klasifikasi umum utama. – AFP

  Reaksi Lennard Kamna ketika dia melintasi garisan penamat peringkat kesembilan jelajah berbasikal La Vuelta 2023 di Sepanyol pada 3 September. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...