Kanak-kanak Ecuador mula terima vaksin COVID-19

QUITO – Mime dan beberapa orang yang berpakaian adiwira mencipta suasana yang menyeronokkan pada hari Isnin lalu di Quito, ibu kota Ecuador, ketika negara itu mulai memvaksinasi kanak-kanak berusia 6-11 tahun dengan vaksin COVID-19 yang dikembangkan oleh syarikat farmaseutikal China, Sinovac.

Juga, beberapa kanak-kanak membawa tanda-tanda dengan mesej yang menyokong vaksinasi, termasuk “Terima kasih kepada vaksin, kami akan mengelakkan daripada terkena virus,” “Saya ingin kembali ke kelas supaya saya dapat bertemu dengan rakan sekelas baharu saya,” dan “Sebagai ingatan dari mereka yang menginginkan peluang ini, dapatkan vaksin! “

Naib Presiden Ecuador Alfredo Borrero memulakan program vaksinasi di Unit Pendidikan Majlis Wilayah Pichincha di Quito, ketika anak-anak sekolah di negara Amerika Selatan itu ingin kembali ke sekolah sendiri setelah berbulan-bulan terkurung di dalam rumah kerana wabak itu.

Dengan memakai jaket makmal putih, Borrero, juga seorang doktor secara profesi, melakukan pemvaksinan secara peribadi beberapa anak-anak di tempat vaksinasi, yang menarik sebilangan besar anak-anak ditemani ibu bapa mereka.

“Proses vaksinasi tidak pernah berhenti, prosesnya berlanjutan. Sekarang kita berada dalam kumpulan usia yang lain, iaitu kanak-kanak dan remaja, kerana kita ingin mencapai imuniti bersama,” kata Borrero.

Seorang petugas kesihatan memberikan dos vaksin kepada seorang pelajar di salah sebuah sekolah di Quito. – Xinhua
Menteri Kesihatan Awam Ecuador Ximena Garzon mengatakan data vaksinasi di Chile dan China telah menunjukkan vaksin yang dikembangkan oleh Sinovac selamat dan berkesan untuk kanak-kanak berumur 6-11 tahun. – Xinhua

“Mari kita berharap pada hari-hari berikutnya, pada bulan-bulan berikutnya, kita akan mencapainya,” kata Borrero.

Berkat kemajuan dalam vaksinasi, hari ini “kita melihat panorama yang sama sekali berbeza,” katanya, sambil mendesak masyarakat untuk terus mengamalkan langkah-langkah menjarakan sosial.

Juga pada hari Isnin lalu, Menteri Kesihatan Awam Ecuador Ximena Garzon mengatakan vaksinasi untuk kanak-kanak sekolah sangat penting untuk pembukaan semula kelas bersemuka di Ecuador dan dapat mengurangkan risiko jangkitan pada anak-anak.

Garzon juga mengatakan data vaksinasi di Chile dan China telah menunjukkan vaksin yang dikembangkan oleh Sinovac selamat dan berkesan untuk kanak-kanak berumur 6-11 tahun.

Ecuador secara beransur-ansur membuka semula kelas bersemuka sejak 6 Julai. Media tempatan melaporkan pada ketika ini, 32 peratus sekolah di negara ini telah membuka kembali pendidikan kelas luar talian. Jumlah kes COVID-19 Ecuador mencapai 513,026 dan jumlah kematian mencecah 32,899 pada hari Isnin lalu, menurut kementerian kesihatan negara itu. – Xinhua