Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  Kapal persiaran Norway terkandas di Greenland

  COPENHAGEN, DENMARK, 13 SEPT – Sebuah kapal nelayan milik kerajaan Greenland akan cuba menggunakan air pasang untuk menarik keluar kapal persiaran Norway berbendera Bahamas yang membawa 206 penumpang yang terkandas di taman negara paling utara di dunia itu, kata pihak berkuasa.

  Kapten Flemming Madsen dari Komando Arktik bersama Denmark memberitahu The Associated Press (AP) bahawa “penumpang dan anak kapal di kapal yang terkandas di barat laut Greenland itu baik-baik saja dan apa yang boleh saya katakan ialah mereka mendapat pengalaman seumur hidup.”

  Kapal nelayan saintifik itu dijadualkan tiba lewat hari ini dan akan melakukan percubaan itu pada keadaan yang sesuai untuk menarik MV Ocean Explorer sepanjang 104.4 meter dan lebar 18 percuma.

  Kapal persiaran itu terkandas pada Isnin lalu di Alpefjord di Taman Negara Greenland Timur Laut, yang terkenal dengan gunung ais dan lembu kasturi yang berkeliaran di pantai.

  Alpefjord terletak di sudut terpencil Greenland, kira-kira 240 kilometer dari penempatan terdekat, Ittoqqortoormiit yang hampir 1,400 kilometer dari Nuuk, ibu negara Greenland dan di seberang lembaran ais yang meliputi dunia pulau terbesar.

  Puluhan kapal persiaran berlayar di sepanjang pantai Greenland setiap tahun supaya penumpang dapat menikmati pemandangan landskap pergunungan yang indah dengan fjord, laluan air yang dipenuhi dengan gunung ais yang berbeza saiz dan glasier yang menonjol ke laut. – AFP

  Sebuah kapal persiaran Norway yang berbendera Bahamas dengan 206 penumpang dan anak kapal, yang telah terkandas di barat laut Greenland, pada 12 September. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...