Kapal persiaran tinggalkan Australia

SYDNEY, 23 APRIL – Sebuah kapal persiaran yang berkaitan dengan ratusan jangkitan koronavirus dan kira-kira 19 maut di Australia telah berlepas hari ini, meninggalkan siasatan jenayah dan kemarahan awam berhubung pengendalian kapal terjejas itu.

Anggota kru melambai dari Ruby Princess ketika ia meninggalkan Pelabuhan Kembla, kira-kira 80km selatan Sydney dan di mana ia telah berlabuh lebih dua minggu, dengan sepanduk besar tergantung di belakang kapal yang berbunyi ucapan terima kasih kepada penduduk.

Ia melaporkan kapal itu menuju ke Manila, Filipina.

Polis sedang menyiasat operator penyiasat Carnival Australia berhubung keadaan itu yang membawa kepada hampir 2,700 penumpang – beberapa daripadanya menunjukkan simptom seperti flu – berlabuh pada pertengahan Mac dan berangkat pulang.

Ratusan kemudian didiagnosis dijangkiti COVID-19 dan kira-kira 19 maut akibat virus itu – memperhitungkan sekitar suku daripada jumlah korban berkaitan virus di Australia.

Hampir 200 anggota kru juga didiagnosis virus itu, walaupun hanya yang paling teruk dibawa ke darat untuk menerima rawatan. – AFP

Kapal persiaran Ruby Princess berlepas dari Pelabuhan Kembla, 80km selatan Sydney pada 23 April. – AFP