Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  Kapal tangki minyak karam ditemui di Filipina

  POLA, FILIPINA, 21 MAC – Sebuah kapal tangki minyak bocor yang karam di Filipina tiga minggu lalu telah ditemui, kata para pegawai hari ini, ketika tumpahan minyak itu sampai ke perairan yang terkenal dengan kehidupan marin yang kaya.

  Princess Empress membawa 800,000 liter (210,000 gelen) bahan api minyak industri apabila ia tenggelam pada 28 Februari di luar pulau tengah Mindoro, selatan ibu kota Manila.

  Bahan api diesel dan minyak tebal dari kapal itu telah mencemarkan perairan dan pantai wilayah Oriental Mindoro dan pulau-pulau lain.

  Kapal tangki itu ditemui oleh kenderaan bawah air Jepun yang dikendalikan dari jauh, kata Gabenor Oriental Mindoro Humerlito Dolor kepada pemberita.

  Ia berada hampir 400 meter (1,300 kaki) di bawah ombak.

  Dolor berkata, dia menerima gambar pertama yang menunjukkan lokasi sebenar kapal itu hari ini.

  Agensi bencana nasional berkata ROV akan menilai keadaan badan kapal sebelum keputusan dibuat tentang cara mengawal tumpahan dari sumbernya.

  Filipina telah meminta bantuan daripada beberapa negara, termasuk Jepun, Amerika Syarikat (AS) dan Perancis, untuk membantu membendung dan membersihkan tumpahan minyak itu.

  Ribuan hektar terumbu karang, bakau dan rumpai laut boleh terjejas, kata pegawai. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Budak 3 tahun maut ditikam di Australia

  SYDNEY, 1 JUN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dan seorang lelaki berusia 45 tahun kritikal akibat ditikam dalam kejadian yang berlaku...
  - Advertisment -