Saturday, June 10, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Kapsul Blue Origin didedahkan

  JEFF Bezos bersedia memberikan peluang kepada orang ramai untuk melangkah masuk ke dalam kapsul Blue Origin dari firma ruang angkasa untuk merasai sendiri pengalaman dalam perjalanan ke alam maya ke orbit.

  Bezos disokong Blue Origin bersama dengan Virgin Galactic Richard Branson dan SpaceX Elon Musk akan menawarkan penerbangan pelancong ke orbit.

  Ekspo umum pertama di Blue Origin akan menampilkan 1: 1 kapsul kru angkasawan New Shepard, yang mempunyai tempat duduk untuk enam orang, dengan ruang yang selesa, duduk di tempat yang disediakan dalam penerbangan itu dan mengalami penerbangan simulasi ke ruang yang dibuat dengan rakaman dalam misi sebenar dari kamera Shepard baru di papan kamera.

  Kapsul kru mempunyai tingkap terbesar dalam sejarah penerbangan angkasa, yang mengambil lebih daripada satu pertiga daripada kawasan permukaan kapsul yang menawarkan setiap pemandangan bintang angkasawan semasa penerbangan.

  “Kami sangat teruja untuk datang ke EAA AirVenture Oshkosh 2017 dan mempamerkan kapsul roket New Shepard dan kapten yang boleh diguna semula supaya semua orang dapat mengalami apa yang mereka suka untuk menjadi angkasawan,’ menurut presiden Blue Origin Rob Meyerson.

  Pameran Blue Origin akan mempamerkan kapsul kru angkasawan New Shepard, yang mempunyai tempat duduk untuk enam orang dan akan menggunakan rakaman dalam misi sebenar untuk mensimulasikan perjalanan ke ruang angkasa.
  Pameran Blue Origin akan mempamerkan kapsul kru angkasawan New Shepard, yang mempunyai tempat duduk untuk enam orang dan akan menggunakan rakaman dalam misi sebenar untuk mensimulasikan perjalanan ke ruang angkasa.
  Roket dan kapsul krew Untuk EAA Airventure Oshkosh 2017.
  Roket dan kapsul krew Untuk EAA Airventure Oshkosh 2017.

  “Kami berharap dapat memberi inspirasi kepada penjelajah esok, yang akan membantu kami mencapai matlamat Blue Origin untuk membawa mereka dan bekerja di angkasa.”

  Pameran itu akan berlangsung selama seminggu dari 24 hingga 30 Julai semasa konvensyen fly-in tahunan Persatuan Pesawat Eksperimen ke-65 di Lapangan Terbang Wilayah Wittman di Oshkosh.

  “EAA AirVenture Oshkosh sentiasa mempamerkan inovasi, imaginasi, dan pencapaian dalam penerbangan, yang menjadikan kehadiran Blue Origin di Oshkosh sangat baik,’ kata CEO dan Pengerusi EAA, Jack J. Pelton,

  “Ketika kami menyambut prestasi Apollo pada tahun ini di AirVenture, kami juga mengalu-alukan organisasi yang sedang membangunkan langkah seterusnya dalam masa depan penerbangan angkasa yang dikendalikan,” tambahnya.

  Awal bulan ini syarikat spaceflight swasta yang dimiliki oleh pengasas Amazon Jeff Bezos merancang untuk membina sebuah enjin roket baru di Alabama untuk penerbangan angkasa, syarikat dan pegawai kerajaan negeri mengumumkan.

  Presiden Asal Blue Origin, Robert Meyerson berkata syarikatnya sedang mencari kontrak pengeluaran dengan United Launch Alliance, sebuah syarikat swasta yang menyediakan pelancaran satelit untuk kerajaan AS dan lain-lain.

  Beliau berkata syarikat itu akan mencari kilang pengeluaran untuk enjin roket BE-4 di Huntsville apabila kontrak ditandatangani.

  Menurut laman web syarikat itu, enjin BE-4 yang kuat itu direka untuk menamatkan kebergantungan pada enjin yang dibina Rusia untuk melancarkan muatan ke ruang angkasa.

  “Alabama adalah pemimpin yang terbukti dalam pembuatan aeroangkasa dengan te-naga kerja berkemahiran tinggi, iklim dan kepemimpinan perniagaan yang kami perlukan untuk menghasilkan enjin roket kos rendah yang kami perlukan untuk melindungi negara dan meneroka alam semesta,’ kata Meyerson pada Persidangan berita di Huntsville.

  Asal Blue dianggap sebagai pesaing utama selepas itu dan ULA memasuki perkongsian tahun lepas dengan Angkatan Udara AS. untuk membangun-kan sistem pendorong roket baru untuk menguasai Vulcan, roket baru ULA yang direka untuk membawa muatan berat ke angkasa.

  Jurucakap ULA menolak melalui e-mel untuk membincangkan status projek itu, dengan mengatakan ia adalah perolehan yang berterusan.

  Dalam membuat pengumuman itu, Blue Origin berkata ia akan melabur sebanyak AS$200 juta di kemudahan Huntsville dan menjangka dapat mengambil sehingga 350 orang yang menghasilkan sebanyak 30 mesin setahun.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun semak semula undang-undang

  TOKYO, 9 JUN - Jepun meluluskan undang-undang imigresen yang membenarkan kerajaan menghantar pulang pencari suaka yang gagal, walaupun mendapat tentangan daripada parti pembangkang dan...
  - Advertisment -