Karim dijatuhi hukuman larangan seumur hidup – CAS

LAUSANNE, 15 JULAI – Mahkamah tertinggi sukan CAS kelmarin menolak rayuan bekas ketua bola sepak Afghanistan, Keramuddin Karim atas larangan seumur hidup kerana kesalahan penderaan seksual.

Karim tahun lalu didapati bersalah menyerang beberapa pemain wanita Afghanistan dengan FIFA menjatuhkan hukuman paling berat iaitu larangan seumur hidup dan denda sebanyak 1 juta franc Swiss (AS$1 juta).

Mahkamah mengesahkan keputusan FIFA pada bulan Jun 2019, panel Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan mempunyai kata-kata yang memalukan atas kekejaman untuk Karim.

Ini menunjukkan bahawa walaupun sejumlah besar kes rasuah telah merosakkan integriti bola sepak, Karim telah melanggar hak asasi manusia dan merosakkan martabat dan integriti mental dan fizikal pemain muda wanita.

Manurut CAS “Dengan tindakannya yang sungguh kejam, dia tidak hanya menghancurkan karier mereka, tetapi juga merosakkan kehidupan mereka.”

Gambar fail pada 31 Disember 2018 menunjukkan bekas ketua bola sepak Afghanistan, Keramuddin Karim. CAS semalam menolak rayuan Karim atas larangan seumur hidup kerana kesalahan penderaan seksual. Karim didapati bersalah menyerang beberapa pemain wanita Afghanistan. – AFP

“Panel menetapkan bahawa Keramuddin Karim harus mendapat hukuman paling berat yang mungkin ada di bawah Kod Etika FIFA, iaitu larangan seumur hidup dan denda CHF 1 juta,” tambahnya.

Dalam menyambut baik keputusan dari mahkamah yang berpusat di Lausanne, FIFA mengatakan CAS telah mengesahkan pentingnya dasar toleransi sifar terhadap penyalahgunaan fizikal, mental dan seksual di semua peringkat bola sepak.

Karim menjadi sasaran tuduhan yang dibuat oleh lima pemain wanita Afghanistan mengenai tindakan serangan seksual yang dilakukan antara tahun 2013 dan 2018.

Siasatan oleh badan pentadbir bola sepak dunia mendapati Karim bersalah kerana telah menyalahgunakan kedudukannya dan melakukan penderaan seksual terhadap pelbagai pemain wanita, kerana melanggar Kod Etika FIFA.

Pemain bola sepak Afghanistan, Khalida Popal dilaporkan telah mengumpulkan akaun dari bekas rakan sepasukan yang merangkumi keganasan seksual, ancaman kematian dan rogol. – AFP