Karya seni hilang dicipta dalam kad permainan

DALLAS – Kumpulan yang berdedikasi untuk menyiapkan kerja Monument Men Perang Dunia Kedua sedang bertaruh pada set kad permainan dan memberi ganjaran wang untuk membantu mencari karya seni hilang yang dirampas oleh Nazi.

Diilhamkan oleh sejarah tentera Amerika Syarikat (AS) dalam mencipta kad terup yang berkaitan dengan misi, Yayasan Monument Men untuk Pemeliharaan Seni yang berpangkalan di Dallas pada Rabu mengumumkan penciptaan set kad permainan yang memfokuskan pada karya termasuk lukisan, arca dan relikuari yang mereka percaya masih wujud.

“Apa yang diperlukan adalah untuk meningkatkan kesedaran tentang apa yang hilang,” kata presiden yayasan itu, Anna Bottinelli. “Kerana awda mungkin mengenali rakan yang mempunyai lukisan yang cantik di dinding dan awda tidak mempersoalkan bahawa lukisan itu milik orang lain.”

Kumpulan tersebut, yang menawarkan ganjaran sehingga AS$25,000 untuk maklumat yang membawa kepada pemulihan setiap objek budaya yang dipaparkan di set kad permainan, akan mendedahkan beberapa kad setiap minggu di media sosial mereka.

Bottinelli berkata yayasan berkenaan bekerjasama dengan muzium, penguatkuasa undang-undang dan pemilik seni yang hilang ketika mereka mengecilkan karya yang akan ditampilkan, termasuk karya Vincent van Gogh, Caravaggio dan Claude Monet.

Anna Bottinelli bercakap tentang kad permainan tersebut di pejabat organisasi di Dallas. -AP
Yayasan yang berpangkalan di Dallas mengumumkan bahawa ia telah mencipta set kad permainan yang memaparkan karya seni yang hilang dari Perang Dunia Kedua. – AP
Kad permainan Monuments Men Foundation for the Preservation of Art diletakkan di pejabat organisasi berkenaan. – AP

Pertama, pastel oleh Edgar Degas bertajuk ‘Potret Mlle. Gabrielle Diot’ yang dirampas oleh Nazi dari sebuah rumah di Perancis pada tahun 1940, diketahui telah dijual pada pertengahan 1970an kepada pengumpul Swiss yang tidak dikenali.

“Kebanyakan daripada karya tersebut telah muncul semula baru-baru ini selewat 2008 yang berada dalam lelongan,” kata Bottinelli.

Set kad berkenaan, yang dijual melalui yayasan dan Muzium Perang Dunia Kedua Negara di New Orleans, adalah tanda tradisi ketenteraan AS yang merangkumi set yang memaparkan pelarian yang paling dikehendaki dari Perang Iraq dan satu daripada Perang Dunia Kedua yang direka untuk membantu askar mengenal pasti pesawat, kata Bottinelli.

Ejen Khas FBI, Christopher McKeogh, ahli Pasukan Jenayah Seni agensi yang berpangkalan di New York, berkata dia berpendapat terdapat tanggapan yang salah kerana sudah hampir 80 tahun sejak perang tamat, kebanyakan seni yang hilang telah ditemui.

“Masih terdapat banyak karya seni yang masih perlu diperhatikan,” kata McKeogh, sambil menyatakan bahawa rampasan Nazi adalah pada skala yang sangat sukar untuk difahami.

McKeogh berkata bahawa dalam beberapa kes, orang tidak menyedari karya seni tersebut dari masa lalu sehingga membawanya ke galeri atau rumah lelong.

“Dalam kes itu, kami akan mengambil langkah untuk merampasnya dan diharapkan menghantar semula karya seni itu,” kata McKeogh, sambil menambah bahawa sebaik sahaja sejarah sedemikian terbongkar, ‘pemilik biasanya sangat bersedia’ untuk mengembalikannya.

“Kami tidak boleh merungkai kekejaman perang, tetapi apa sahaja perkara kecil yang boleh kami lakukan untuk menyatukan semula salah satu karya ini dengan pewaris, ia adalah perkara penting,” kata McKeogh.

Robert Edsel, pengasas dan pengerusi Yayasan Monuments Men, berkata bagi mereka yang menyedari mereka memiliki seni yang dijarah, ini adalah peluang untuk orang ramai melakukan perkara yang betul, untuk tampil ke hadapan dan menangani masalah tersebut.

Edsel menubuhkan yayasan itu pada tahun 2007 untuk menghormati Monument Men, kumpulan lelaki dan wanita dari negara bersekutu, ramai yang mempunyai kepakaran seni, yang berkhidmat semasa Perang Dunia Kedua untuk melindungi khazanah budaya semasa pertempuran dilancarkan dan selepas perang, membantu mengembalikan karya seni yang dirompak oleh Nazi kepada pemilik yang sah.

Dia telah menulis beberapa buku mengenai Monuments Men, termasuk buku yang berdasarkan filem The Monuments Men yang dibintangi dan diarahkan oleh George Clooney.

Yayasan berkenaan sering menerima panggilan daripada orang yang bertanya tentang objek perang, dan selama ini telah membantu mengembalikan lebih daripada 30, termasuk permaidani abad ke-16 yang diambil oleh pegawai AS dari tempat berundur Eagle Nest, Adolf Hitler menjelang akhir perang.

Sementara itu, keluarga pegawai memberikan permaidani itu kepada muzium Jerman pada 2016.

Sebagai tambahan kepada 52 karya seni dalam set kad itu, dua kad iaitu joker – masing-masing menampilkan satu set album foto Nazi karya seni yang mempunyai jumlah yang hilang.

Terdapat sebab untuk berharap seseorang mungkin menemui satu: Yayasan tersebut telah menemui lima yang telah dibawa pulang oleh askar AS selepas perang sebagai cenderahati.

“Ia sentiasa menjadi kegembiraan bagi kami untuk melihat betapa banyak rasa terima kasih yang ada pada kedua-dua pihak iaitu pihak yang memulangkan sesuatu dan pihak yang menerima,” kata Bottinelli. – AP