Kashmir keluar perintah berkurung menjelang ulang tahun ‘hari gelap’

SRINAGAR, INDIA, 4 OGOS – Ribuan tentera India mengenakan perintah berkurung di Kashmir hari ini, dengan sekatan memasang kawat berduri dan penghadang besi menyekat jalan utama sehari sebelum ulang tahun setahun kawasan pergolakan yang dilucutkan autonomi.

Perdana Menteri India, Narendra Modi mengeluarkan perintah berkurung pada 5 Ogos, yang menjanjikan keamanan dan kemakmuran setelah tiga dekad keganasan yang menyaksikan puluhan ribu orang terbunuh dalam pemberontakan anti-India.

Kerajaan mengumumkan ‘perintah berkurung sepenuhnya’ dua hari bermula Isnin dengan menyebut laporan perisikan mengenai tunjuk perasaan di wilayah yang majoriti penduduknya berjumlah tujuh juta orang, di mana penduduk tempatan meminta ulang tahun itu dikenali sebagai ‘hari gelap’.

Kenderaan polis membuat rondaan di bandar utama Srinagar pada waktu malam semalam dan sekali lagi pada pagi hari ini, dengan petugas menggunakan alat pembesar suara untuk memerintahkan penduduk untuk tetap berada di dalam rumah.

Perintah berkurung sepenuhnya bermaksud orang yang boleh bergerak hanya yang memiliki pas rasmi, biasanya disediakan untuk perkhidmatan penting seperti polis dan ambulans.

Wilayah Himalaya sudah dikenakan sekatan untuk mengurangi penularan wabak COVID-19, dengan kebanyakan kegiatan ekonomi terbatas dan pergerakan masyarakat dihadkan. – AFP