Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  Kastam gagalkan cubaan seludup dadah di KLIA

  PUTRAJAYA, 29 SEPT – Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) menggagalkan cubaan menyeludup 61 kilogram (kg) dadah bernilai kira-kira RM2 juta, yang disorokkan dalam tiga bungkusan yang diikrarkan sebagai alat ganti kenderaan, pada 5 September lepas di Terminal Kargo Udara, Zon Perdagangan Bebas, Lapangan Terbang Antarabanga Kuala Lumpur (KLIA), Sepang.

  Pengarah Operasi Penguatkuasaan JKDM Zon Tengah, Wong Pun Sian berkata sebanyak 60 bungkusan plastik berwarna hijau mengandungi dadah jenis metamphetamine itu ditemukan ketika pemeriksaan dilakukan.

  Beliau dalam kenyataan hari ini berkata terdapat tulisan refined chinese tea dan beberapa tulisan lain dalam bahasa Mandarin pada bungkusan terbabit yang di dalamnya mengandungi serbuk kristal.

  “Modus operandi adalah dengan cara mengikrar bungkusan sebagai alat ganti kenderaan dan menyembunyikan dadah dalam paket plastik teh bagi tujuan mengaburi mata pihak berkuasa,” katanya sambil menambah siasatan lanjut sedang giat dijalankan bagi mengesan suspek yang terlibat.

  Wong berkata siasatan awal mendapati bungkusan berkenaan akan dihantar ke alamat penerima di Kota Kinabalu, Sabah.

  Berdasarkan jumlah berat dadah itu, Wong berkata rampasan itu berjaya membanteras pengedaran bahan berbahaya terbabit kepada kira-kira 305,000 penagih. – Bernama

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...