Monday, August 15, 2022
23 C
Brunei

Kasuka menentang Lao Toyota di Piala AFC

-

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 27 JAN – Kasuka FC perlu mengatasi Lao Toyota FC pada peringkat awal dan Hantharwardy United pada peringkat play-off untuk mara ke peringkat kumpulan Piala Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) 2021.

Kelab bola sepak tempatan, yang akan membuat kemunculan sulung mereka di Piala AFC, akan menjadi pasukan kedua selepas Indera SC yang mewakili Brunei Darussalam dalam pertandingan piala divisyen kedua.

Fasa kelayakan kejohanan akan menyaksikan pertembungan enam kelab serantau untuk mendapatkan dua tempat dalam undian Zon ASEAN di Kumpulan G dan H.

Peringkat awal di Zon ASEAN dijadualkan diadakan pada 28 April sementara peringkat playoff akan diadakan pada 19 Mei.

Kelab dari Brunei itu akan berada dalam Kumpulan G bersama Hanoi FC dari Vietnam, Bali United dari Indonesia dan Boeung Ket dari Kemboja jika mereka menang sebagai salah satu dari dua perlawanan playoff.

Sementara itu, Kumpulan H terdiri daripada pasukan Kedah Darul Aman, Lion City Sailors, Saigon dan pemenang playoff kedua manakala Kaya FC- Iloilo, Terengganu, Geylang International dan Shah United atau Ayewandy United melengkapkan Kumpulan I.

Walaupun kelayakan tidak dapat ditentukan berikutan pembatalan Liga Super Brunei musim lalu kerana wabak COVID-19, Kasuka adalah pasukan yang berada di kedudukan terbaik di antara tiga kelab tempatan lain yang memenuhi status Perlesenan Kelab AFC pada musim 2018/2019.

Kasuka FC muncul sebagai naib juara musim itu tetapi tempat dalam kelayakan Piala AFC akhirnya diberikan kepada Indera SC kerana mereka adalah satu-satunya kelab yang layak untuk menyertai kejohanan yang disetujui AFC yang telah memenuhi syarat perlesenan kelab.

Tiga kelab tempatan lain yang berjaya memenuhi status Pelesenan Kelab AFC adalah Indera SC, Kota Ranger FC dan DPMM FC.

Menurut undian rasmi peringkat kumpulan Piala AFC semalam, perlawanan di Zon ASEAN dijadualkan bermula pada 22 Jun.

Lao Toyota telah mendapat tempat di Piala AFC tahun ini setelah dinobatkan sebagai juara Liga Perdana Laos musim lalu.

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Lelaki lepas 5 das tembakan di lapangan terbang ditahan

SYDNEY, 14 OGOS – Seorang lelaki bersenjata melepaskan lima das tembakan di lapangan terbang utama Canberra hari ini, menyebabkan penumpang melarikan diri tetapi tidak...
- Advertisment -