Kasut Michael Jordan dijual AS$615,000

NEW YORK, 14 OGOS – Sepasang kasut yang dipakai oleh Michael Jordan semasa perlawanan NBA telah dijual dengan harga AS$615,000, menurut kenyataan dari firma lelong Christie’s hari ini, memecahkan rekod beberapa bulan lalu dengan penjualan sepasang kasut legenda bola keranjang lain.

Kasut itu adalah sepasang High Jordan 1 Highs yang dipakai oleh bintang NBA semasa perlawanan persembahan pada 1985 di Itali ketika dia membuat jaringan dengan begitu keras sehingga menghancurkan papan belakang kaca.

“Ini adalah kasut asli dengan sekeping papan belakang sebenar, sekeping kaca terbenam di tapak kasut,” kata Caitlin Donovan, ketua penjualan beg tangan Christie’s – yang menganjurkan lelongan dengan Stadium Goods.

Jordan menjaringkan 30 mata semasa memakai kasut yang bersaiz 13.5, yang mempunyai warna merah dan hitam, lambang warna pasukan Chicago Bulls. Meskipun jualan tersebut telah memecahkan rekod yang dipegang pada bulan Mei lalu apabila sepasang Air Jordan 1 telah dijual dengan harga AS$560,000, lelongan terbaharu telah menganggarkan nilai harga sebanyak AS$650,000 dan AS$850,000. – AFP