Kawalan keselamatan diketatkan di parlimen Beirut

BEIRUT, 27 JAN – Pasukan keselamatan Lubnan bergelut dengan penunjuk perasaan hari ini berhampiran bangunan parlimen di pusat bandar Beirut, di mana penggubal undang-undang dijadualkan memulakan perbincangan dua hari dan kemudian meluluskan belanjawan negeri di tengah-tengah krisis kewangan yang semakin lumpuh.

Beribu-ribu askar, termasuk pasukan khas, serta polis rusuhan ditempatkan di jalan-jalan utama di ibu negara dan pinggirannya. Mereka telah menutup zon menuju ke parlimen untuk menghalang penunjuk perasaan daripada menyekat laluan penggubal undang-undang. Para penunjuk perasaan menghalang jalan raya lebih jauh dalam usaha mencegah penggubal undang-undang sampai ke bangunan. Penunjuk perasaan telah melakukan demonstrasi lebih daripada tiga bulan menentang golongan elit yang memerintah negara sejak akhir perang saudara 1975-90. Penunjuk perasaan telah menolak 20 anggota baharu kerajaan Perdana Menteri, Hassan Diab, yang diumumkan minggu lalu.

Semasa sesi dua hari, parlimen dijadualkan untuk membincangkan belanjawan 2020, yang telah digubal oleh kerajaan bekas Perdana Menteri, Saad Hariri, yang meletak jawatan pada akhir Oktober sebagai tindak balas terhadap protes di seluruh negara. Langkah keselamatan yang ketat dilakukan untuk memberikan penekanan ketika dua sesi belanjawan walaupun berlaku bantahan. Pada November, beribu-ribu penunjuk perasaan menutup jalan menuju parlimen, memaksa penangguhan sesi perundangan selepas kebanyakan anggota parlimen tidak dapat sampai ke badan perundangan. – AP

Polis rusuhan berkawal di jalan menuju ke bangunan parlimen di Beirut, Lubnan. – AP