KDNK April-Jun Vietnam meningkat

HANOI, 29 JUN – Ekonomi Vietnam telah berkembang tanpa diduga pada suku kedua, tidak terjejas dengan kemerosotan ekonomi global yang disebabkan oleh wabak koronavirus, namun ia masih menjadi pertumbuhan paling perlahan negara itu dalam hampir tiga dekad.

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) meningkat 0.36 peratus pada April hingga Jun berbanding tempoh sama tahun lalu, kata Pejabat Statistik Umum di Hanoi hari ini.

“Ini adalah pertumbuhan KDNK terendah sejak Vietnam mula menerbitkan angka KDNK pada 1991,” kata pegawai Duong Manh Hung yang dipetik sebagai berkata dalam media tempatan.

Penutupan sempadan yang disebabkan oleh sekatan koronavirus mengambil jumlah punitif besar terhadap eksport Vietnam, yang jatuh sembilan peratus tahun ke tahun dan turun 8.3 peratus berbanding tiga bulan pertama pada tahun ini.

Ekonomi negara itu sangat bergantung pada eksport, terutama setelah meraih keuntungan daripada pertikaian perdagangan antara Washington dan Beijing selama dua tahun lalu.

Kedua-dua belah pihak mengenakan punitif tarif ke atas barangan bernilai ratusan bilion dolar, mendorong banyak perniagaan yang berpangkalan di China berpindah ke hab pembuatan Vietnam yang lebih selamat dan murah.

Negara itu kini berhasrat untuk memulihkan semula ekonominya setelah berjaya dalam meminimumkan kejatuhan akibat koronavirus.

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada April meramalkan negara Asia Tenggara akan mendahului di Asia dengan kadar pertumbuhan KDNK 2.7 peratus pada tahun 2020. – AFP

Gambar fail yang diambil pada 18 Jun menunjukkan penjual sayur menyusun limau semasa menunggu pelanggan di kedainya di Hanoi. – AFP