Keadaan darurat Itali mungkin dilanjutkan

ROM, 10 JULAI – Perdana Menteri Itali Giuseppe Conte berkata hari ini kemungkinan keadaan darurat yang dicetuskan oleh krisis koronavirus dilanjutkan selepas akhir bulan ini.

Di Itali, prosedur itu, yang telah digunakan sebelumnya selepas banjir dan gempa bumi, membantu mengurangkan pita merah dan memberikan kuasa khas kepada pihak berkuasa serantau.

Conte pertama kali mengisytiharkan keadaan darurat pada 31 Januari, selepas dua kes koronavirus disahkan di Rom, tetapi sebelum kematian COVID-19 pertama dilaporkan di Itali.

“Secara munasabah, keadaan wujud yang memerlukan sekatan darurat dilanjutkan disebabkan koronavirus selepas 31 Julai,” beritahu Conte kepada wartawan di Venice.

“Keadaan darurat berfungsi untuk mengawal virus. Kami masih belum membuat keputusan, namun nampaknya kami sedang menuju ke arah hala tuju itu,” tambah beliau.

“Kemungkinan pelanjutan dilaksanakan bermakna kami boleh terus mengambil langkah yang wajar,walaupun jika mereka mempunyai skop terhad.”

Hampir 35,000 orang telah terkorban akibat koronavirus di Itali, negara pertama yang dilanda krisis kesihatan global selepas China, dan lebih 242,000 orang telah dijangkiti.

Pegawai kesihatan mengingatkan bahawa walaupun krisis telah berkurangan, virus itu masih tersebar.

Semalam, Itali mengharamkan ketibaan pelawat dari 13 buah negara, termasuk Bangladesh dan Brazil, yang dianggapnya berisiko menyebar COVID-19. – AFP