Keanggunan busana Elie Saab

Oleh Zulkamal Haji Kamis

Gambar oleh Vogue & WWD

Memang tidak dapat dinafikan lagi perkembangan fesyen ketika ini semakin unik dan luar biasa dengan sentuhan yang berbeza dari sebelumnya. Inilah yang sering diimpikan oleh sesetengah pereka fesyen bagi mendapatkan sentuhan yang tidak pernah dilakukan sebelum ini.

Selain itu juga, sesetengah pereka fesyen menjadikan platform industri fesyen ini sebagai perantaraan mereka untuk mengemukakan prinsip kehidupan mereka seperti bebas bulu, mementingkan kehijauan, mesra alam sekitar dan sebagainya.

Baru-baru ini telah berlangsung pertunjukan fesyen dari pereka fesyen dari Lubnan, Elie Saab yang sememangnya terkenal dengan sentuhan reka bentuk busana pakaian malam atau lebih dikenali sebagai ‘Evening Gown’.

Elie Saab sering mendapat perhatian gadis jelitawan yang memenangi ratu cantik di negara masing-masing untuk mendapatkan perkhidmatan pereka fesyen terkenal itu.

Kali ini, Elie Saab menggabungkan gaya etnik Lubnan dengan sentuhan manik yang berkelipan dan penggunaan warna yang terang serta agak memudar.

Walaupun begitu, ia masih menyerlahkan lagi gaya seorang ratu yang ingin mengejar gelaran Miss World, Miss Universe atau sebagainya.

Memasukkan elemen seperti corak bunga yang menarik, kilauan manik yang bergemerlapan menjadikan busana ini cantik diperagakan di atas pentas.