Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Kebakaran besar di Greece, lebih 700 anggota bomba dikerahkan

  ATHENS, 5 SEPTEMBER – Kebakaran besar-besaran yang memusnahkan kawasan hutan yang luas di timur laut Greece selama 17 hari tertangguh pada hari Isnin, walaupun ratusan anggota bomba masih menangani poket yang terus terbakar, kata jabatan bomba.

  Pihak berkuasa juga memberi amaran bahawa beberapa bahagian negara berisiko banjir berikutan hujan lebat yang diramalkan semalaman dan pada hari ini yang boleh menimbulkan ancaman khusus kepada kawasan yang dilanda kebakaran.

  Bantuan telah dihantar pada hujung minggu untuk memerangi kebakaran hutan di wilayah Evros berhampiran sempadan dengan Turkiye, menjadikan jumlah anggota bomba pada kelmarin kepada 741, disokong oleh 124 kenderaan dan dua pesawat.

  Kebakaran telah dipersalahkan atas kematian 20 orang, kesemuanya dipercayai pendatang yang baru-baru ini menyeberangi sempadan.

  “Tiada barisan aktif di kawasan Evros sekarang,” kata menteri perlindungan awam Greece, Vassilis Kikilias. “Kami tetap berjaga-jaga, dan usaha jelas berterusan.”

  Kebakaran, yang berlaku pada 19 Ogos berhampiran bandar timur laut Alexandroupolis dan bergabung dengan kebakaran lain untuk membentuk satu kebakaran besar, membakar lebih 93,000 hektar (230,000 ekar) tanah pada hari Ahad, menurut Perkhidmatan Pengurusan Kecemasan Copernicus Kesatuan Eropah, menjadikannya kebakaran tunggal terbesar yang melanda negara Eropah sejak rekod bermula pada tahun 2000.

  Kebakaran hutan adalah perkara biasa di Greece dan negara-negara Eropah selatan yang lain semasa musim panas yang panas dan kering.

  Berpuluh-puluh kebakaran telah berlaku setiap hari di seluruh negara selama berminggu-minggu, dengan jabatan bomba berkata pasukannya menangani 82 kebakaran hutan antara petang Ahad dan petang kelmarin, dengan 51 daripadanya telah berlaku dalam 24 jam itu.

  Satu lagi kebakaran berlaku kelmarin di kawasan hutan di pinggir utara Athens. Lebih 70 anggota bomba, termasuk 18 dari Perancis, disokong oleh dua kapal terbang dan tiga helikopter, berjaya mengawal kebakaran separa dalam beberapa jam, kata jabatan bomba. – AP

  Anggota bomba menyembur air di dalam hutan semasa kebakaran hutan di pinggir bandar Stamata, di utara Athens, Greece, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...