‘Kebakaran hutan Amazon hanya dusta’

RIO DE JANEIRO, 12 OGOS – Presiden Brazil, Jair Bolsonaro berkata bahawa kebakaran yang telah memusnahkan hutan Amazon adalah tidak benar, walaupun data dari kerajaannya sendiri menunjukkan jumlah kebakaran semakin meningkat.

Pemimpin kanan telah menghadapi kecaman antarabangsa kerana mengetuai pembakaran hutan besar dan peningkatan penebangan hutan di Amazon, kritikan yang ditimbulkan dalam ucapannya di persidangan video negara-negara luar yang berkongsi hutan terbesar di dunia.

“Hutan hujan tropika tidak terbakar. Jadi kisah hutan dibakar di Amazon adalah tidak benar dan kita perlu membetulkan fakta sebenar,” katanya kelmarin. Namun data satelit dari agensi angkasa kebangsaan Brazil, INPE, menunjukkan jumlah kebakaran hutan di Amazon Brazil bulan lalu meningkat 28 peratus dari Julai 2019, menjadi 6,803.

Pakar mengatakan kebakaran biasanya tidak secara semula jadi, tetapi dilakukan oleh manusia untuk membersihkan tanah secara haram untuk pertanian dan penternakan.

Tahun lalu, kebakaran besar memusnahkan Amazon dari bulan Mei hingga Oktober, menyebabkan asap hitam tebal hingga ke Sao Paulo, ribuan kilometer jauhnya. Kebakaran menimbulkan kebimbangan di seluruh dunia terhadap hutan yang dilihat penting untuk membendung perubahan iklim. Para pakar memberi amaran bahawa musim kemarau tahun ini, yang baru bermula, dapat menyaksikan lebih banyak lagi kebakaran. Pemeriksaan itu menekan Bolsonaro, yang meminta agar tanah Amazon yang dilindungi dibuka untuk perlombongan dan pertanian. – AFP

Kepulan asap dilihat selepas pembakaran haram berlaku di hutan Amazon, Brazil. – AFP