Kebakaran hutan beri impak alam sekitar, kesihatan awam

RIO DE JANEIRO – Bilangan kebakaran hutan di Amazon Brazil bulan lalu meningkat 28 peratus dari bulan Julai 2019, data satelit menunjukkan pada hari Sabtu lalu, mencetuskan kebimbangan hutan hujan terbesar di dunia itu akan kembali terjejas akibat kebakaran pada tahun ini.

Agensi angkasa kebangsaan Brazil, INPE, mengenal pasti 6,803 kebakaran di wilayah Amazon pada Julai 2020, meningkat daripada 5,318 tahun sebelumnya. Angka itu lebih merisaukan memandangkan tahun 2019 sudah menjadi tahun yang dahsyat bagi kebakaran di Amazon, yang mencetuskan kemarahan global.

Ia telah memberi tekanan pada Brazil, yang mempunyai sekitar 60 peratus wilayah lembah Amazon, untuk melakukan lebih banyak hal bagi melindungi hutan besar-besaran, yang dilihat sangat penting untuk menangani kesan perubahan iklim.

Kebakaran tersebut sebahagian besarnya dilakukan bagi membersihkan tanah secara haram untuk pertanian, penternakan dan perlombongan.

Aktivis menuduh Presiden Brazil Jair Bolsonaro, seorang yang dicurigai terhadap perubahan iklim, mendorong penebangan hutan dengan seruan untuk membersihkan hutan hujan untuk pertanian dan industri.

Gambar bertarikh 1 Ogos 2020, menunjukkan pemandangan dari udara mengenai kebakaran hutan yang luas di Pocone, wilayah Pantanal, di Mato Grosso, Brazil. – AFP
Anggota bomba bersiap sedia untuk memadamkan kebakaran hutan di Pocone. – AFP
Gambar bertarikh 31 Julai 2020, menunjukkan anggota bomba memadamkan kebakaran hutan. – AFP
Seorang anggota bomba melihat keadaan kawasan yang terbakar. – AFP

Di bawah tekanan antarabangsa, Bolsonaro telah mengerahkan tentera untuk mengatasi kebakaran dan menyatakan penangguhan rasmi pembakaran. Tetapi aktivis mengatakan bahawa itu tidak cukup jauh untuk mengatasi akar masalah.

Kebakaran meningkat 77 peratus di tanah peribumi dan 50 peratus di kawasan perlindungan alam sejak Julai 2019, kata kumpulan alam sekitar Greenpeace, menunjukkan bagaimana kegiatan haram semakin menyerang kawasan tersebut.

Pada 30 Julai sahaja, satelit mengesan 1,007 kebakaran di Amazon, kata INPE. Hari itu merupakan hari terburuk untuk kebakaran pada bulan Julai sejak tahun 2005, kata Greenpeace.

“Lebih daripada 1,000 kebakaran dalam satu hari adalah catatan rekod 15 tahun dan menunjukkan strategi operasi pertunjukkan media tidak berjalan lancar,” kata jurucakap Greenpeace, Romulo Batista dalam satu kenyataan.

“Di atas kertas, penangguhan rasmi melarang pembakaran, tetapi hanya berfungsi jika ada juga tindak balas di darat, dengan lebih banyak rondaan. Penjenayah tidak diketahui melanggar undang-undang.”

Sebaliknya, pentadbiran Bolsonaro telah mengurangkan peruntukan, kakitangan dan program pihak berkuasa alam sekitar IBAMA.

“Segala sesuatu yang berfungsi tidak diguna pakai atau diterima,” kata Erika Berenguer, ahli ekologi Amazon di Universiti Oxford dan Lancaster, kepada media.

Keadaan memuncak

Musim kebakaran di Amazon biasanya berlangsung sekitar bulan Jun hingga Oktober. Tetapi kebakaran hanyalah sebahagian daripada gambaran penebangan hutan.

Sepanjang tahun ini, para penternak, petani, pelombong dan spekulator tanah membersihkan hutan dan bersiap untuk membakarnya. Enam bulan pertama tahun 2020 adalah yang terburuk dalam penebangan hutan di Amazon Brazil, dengan 3,069 kilometer persegi (1,185 batu persegi) dibersihkan, menurut data INPE, kawasan yang lebih besar daripada negara Luxembourg. Sekiranya sebahagian besar pokok yang ditebang terbakar pada tahun 2020, hasilnya boleh menjadi bencana, para pakar memberi amaran.

“Saya rasa bulan Ogos akan menjadi bulan yang tepat,” kata Berenguer.

Tahun lalu, jumlah kebakaran melonjak hampir 200 peratus tahun ke tahun pada bulan Ogos, menjadi 30,900, yang menyebabkan kabut tebal asap hitam sampai ke Sao Paulo, ribuan kilometer jauhnya, dan menyebabkan bahaya di seluruh dunia.

Jumlah kebakaran telah menurun sejak itu, di bawah pengawasan dan tekanan yang meningkat termasuk dari syarikat dan pelabur yang bimbang akan kesan terhadap jenama Brazil.

Tetapi Berenguer mengatakan bahawa ini adalah masalah masa sebelum tanah yang baharu ditebang dalam hutan terbakar atas nama pertanian dan penternakan.

“Ini pelaburan ekonomi untuk penebangan hutan. Mahal… Anda memerlukan jentera berat: jentolak, traktor, orang, diesel,” katanya.

“Anda tidak melakukan penebangan hutan untuk meninggalkan semua pokok itu di tanah. Anda perlu membakarnya, kerana anda perlu mendapatkan kembali pelaburan anda.”

Tambahan pula, agensi angkasa Amerika Syarikat NASA memberi amaran bulan lalu bahawa suhu permukaan laut yang lebih panas di Atlantik Utara bermaksud Amazon selatan menghadapi kemarau besar tahun ini.

Ia mengatakan bahawa “kebakaran yang dilakukan oleh manusia yang digunakan untuk pertanian dan membersihkan tanah lebih cenderung tumbuh di luar kawalan dan menular.”

“Keadaan sudah memuncak,” katanya.

Memburukkan keadaan tahun ini, para pakar mengatakan bahawa asap yang timbul berisiko menyebabkan lonjakan kecemasan pernafasan di wilayah yang sudah dilanda COVID-19. Brazil mempunyai lebih banyak jangkitan dan kematian akibat koronavirus baharu daripada negara lain kecuali Amerika Syarikat, di mana masing-masing lebih daripada 2.6 juta dan 92,000. – AFP