Kebakaran kedai tayar berjaya dipadamkan

BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Tindakan pantas pekerja kedai berjaya memadamkan kebakaran yang berlaku di sebuah kedai tayar di kawasan Sengkurong pada 20 Januari lalu.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBP), di sini, seramai 11 orang anggota bomba dan penyelamat dari Balai Bomba Jerudong yang diketuai oleh Watch Komander Pasukan C, ASO Saini bin Gapor, dikejarkan ke tempat kejadian pada pukul 3:01 petang.

Apabila tiba, anggota bomba dan penyelamat mendapati bahagian beranda bangunan telah terbakar dan kebakaran berkenaan turut menjejaskan sebahagian bilik tidur di tingkat dua.
Kenyataan menyatakan bahawa kebakaran itu telah berjaya dipadamkan oleh pekerja kedai dengan menggunakan lima alat pemadam api jenis debu kering 2.3 kilogram (kg), dua ABC Powder 4kg dan satu Dry Chemical 13.2kg.

Anggota bomba dan penyelamat segera bertindak mengeluarkan tiga hos 64mm dan 38mm bagi memadam bara-bara api.

Kenyataan menyatakan lagi bahawa pemilik bangunan berkenaan ialah seorang lelaki warganegara tempatan dan tiada korban jiwa dilaporkan serta punca dan kerugian masih dalam penyiasatan.

JBP menyarankan orang ramai supaya memastikan kediaman mereka dilengkapi dengan peralatan keselamatan iaitu alat pemadam api ringan jenis debu kering 4kg dan selimut api, memastikan menutup mana-mana suis peralatan elektrik selepas digunakan atau sebelum meninggalkan rumah, jangan sesekali meninggalkan masakan di dapur tanpa diawasi dan jika terdapat kebocoran pada gas, mereka perlu membuka jendela dan pintu bagi pengudaraan, memastikan mengikut piawaian yang betul dan menggunakan khidmat syarikat yang diiktiraf jika hendak menggantikan atau memasang mana-mana kabel atau pun wayar elektrik di rumah serta tidak menggunakan peralatan elektrik yang boleh menyebabkan bebanan berlebihan.

Orang ramai juga disarankan untuk menghubungi talian kecemasan 995 jika berlaku sebarang insiden kecemasan dan memberikan maklumat yang tepat.

Kebakaran yang berlaku di sebuah kedai tayar berjaya dipadamkan dalam kejadian yang berlaku di kawasan Sengkurong baru-baru ini. – Gambar serahan JBP