Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  Keberadaan Menteri Pertanian Indonesia tidak diketahui

  JAKARTA, 4 OKT – Kerajaan Indonesia tidak mengetahui keberadaan Menteri Pertanian, Shahrul Yasin Limpo, menurut Menteri Penyelaras Hal Ehwal Politik, Perundangan dan Keselamatan, Mahfud Md, lapor agensi berita ANTARA.

  Pejabat dan rakan sekerja Limpo dilaporkan terputus hubungan dengannya sejak 30 September selepas beliau menamatkan lawatan kerja di Eropah, menurut Mahfud hari ini.

  Beliau menolak dakwaan bahawa Limpo mungkin cuba melarikan diri daripada siasatan rasuah terhadapnya, memandangkan Suruhanjaya Pembasmian Rasuah (KPK) tidak menamakan Limpo sebagai orang yang disiasat dan polis juga tidak menyenaraikannya sebagai orang dikehendaki.

  Mahfud berkata kerajaan akan membantu KPK menyiasat dakwaan rasuah dalam Kementerian Pertanian.

  Hari ini, Presiden Joko Widodo (Jokowi) menggesa semua pihak supaya menunggu kepulangan Limpo ke tanah air selepas lawatan kerja ke Eropah, selain turut meminta wartawan cuba menghubunginya.

  Gambar Freepik

  Pada Jumaat (29 September), KPK menggeledah kediaman rasmi Limpo di Jakarta dan menemukan 12 senjata api dan wang kertas bernilai kira-kira Rp30 bilion (kira-kira AS$1.9 juta).

  Suruhanjaya itu mendakwa terdapat skandal rasuah berkaitan kenaikan pangkat pekerjaan dan penipuan projek melibatkan vendor swasta di Kementerian Pertanian.

  Sementara itu kelmarin, Timbalan Menteri Pertanian, Harvick Hasnul Qolbi berkata kementerian itu terputus hubungan dengan Limpo selepas lawatannya ke Itali dan Sepanyol.

  Limpo yang berlepas ke Eropah pada 24 September, sepatutnya pulang pada 30 September atau 1 Oktober, kata Qolbi.

  Pada Selasa Jokowi melantik Qolbi sebagai menteri pertanian sementara. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...