Monday, November 28, 2022
31.8 C
Brunei

-

Kecacatan bukan penghalang jadi ahli quyi

CHINA – Walaupun kurang daya penglihatan memberikan banyak cabaran bagi seorang pemuzik, ahli kumpulan quyi di bandar Lingchuan, wilayah Shanxi, telah berjaya untuk menjadi terkenal di sana.

Quyi ialah istilah umum untuk bercerita tradisional dan nyanyian balada, selalunya dilakukan oleh seorang atau beberapa orang dan diiringi oleh kumpulan muzik kecil.Ditubuhkan pada tahun 1946, kumpulan Lingchuan telah ditubuhkan oleh enam generasi artis rakyat, yang kebanyakannya cacat penglihatan.

Sepanjang 76 tahun yang lalu, kumpulan ini telah membawa persembahannya dari satu kampung ke kampung yang lain di seluruh negara. Para pemuzik membuat persembahan pada majlis perasmian Sukan Paralimpik di Beijing pada tahun 2008. Mereka menyiarkan penstriman langsung lebih awal semasa berlakunya wabak COVID.

Gaya persembahan utama mereka ialah gangbanshu iaitu bentuk penceritaan tradisional dalam dialek Shanxi yang dipersembahkan mengikut irama steel clapper.

Bentuk seni itu muncul semasa Dinasti Qing lewat (1644-1911), dan dimasukkan ke dalam senarai warisan budaya tidak ketara peringkat kebangsaan tahun lepas.

Zhang Xuemin (tengah) bercakap bersama penonton semasa persembahan.– ANN/The China Daily
He Yalan melakukan latihan bermain alat muzik tradisional erhu – ANN/The China Daily

“Untuk menarik generasi muda dan menjadi inovatif, kami cuba menambah teknik dan konteks moden pada persembahan kami,” kata Jin Wenlian, 48, ketua kumpulan.

Selain aksi yang menggambarkan lagenda dan cerita rakyat China yang terkenal, kumpulan itu telah mencipta rancangan baharu berdasarkan dasar kerajaan, dan perubahan besar dan detik penting negara, seperti ulang tahun ke-100 penubuhan Parti Komunis China.

Jin, yang menyertai rombongan itu pada tahun 1989, telah menjadi pemuzik dan panduan untuk ahli lain. Dia berkata kumpulan itu telah menghadapi banyak kesukaran sejak beberapa dekad yang lalu.

Pada tahun 1995, kumpulan itu menubuhkan kelas pertama di bandar ini untuk kanak-kanak cacat penglihatan dan menyediakan penginapan kepada mereka.

Kurikulumnya meliputi matematik, Bahasa Cina, Braille, muzik dan quyi.

Bermula dengan lapan pelajar pertama, kini lebih daripada 100 kanak-kanak telah belajar di dalam kelas.

Di bawah arahan ahli kumpulan, pelajar membuktikan bahawa mereka boleh belajar bermain alat muzik dengan baik dan selalunya lebih baik daripada yang lain tanpa cacat penglihatan, kerana mereka mempunyai deria irama dan sensasi muzik dan bakat yang kuat.

Kini, kumpulan itu mempunyai 56 ahli, dibahagikan kepada empat kumpulan persembahan.

Dengan sokongan kerajaan tempatan, rombongan itu bekerja dari bangunan seluas kira-kira 2,000 meter persegi.

Usaha dan pencapaian mereka telah membantu meningkatkan kesedaran orang ramai tentang orang cacat penglihatan.

Perpustakaan Bandar Lingchuan membuka bilik bacaan tanpa halangan pertama di bandar ini untuk mereka yang mengalami masalah penglihatan.

Ia dilengkapi dengan Braille versi buku terbitan, mesin membaca buku dan komputer.

Jumlah orang kurang upaya di seluruh negara telah mencecah 85 juta, termasuk 17 juta orang cacat penglihatan, menurut statistik Persekutuan Orang Kurang Upaya China. – ANN/The China Daily

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -