Kecantikan Tasik Rara yang memukau

Oleh Prakash C Timilsena

Apabila peluang untuk melancong ke Rara muncul pada Disember tahun lalu, saya tidak berfikir dua kali dan mengemas beg dan bertolak ke Rara. Ia akan menjadi lawatan kedua saya ke tempat yang indah ini.

Tasik Rara lebih dikenali sebagai Rara Daha sebelum ini, tetapi itu berubah apabila mendiang Raja Mahendra melawat lembangan itu pada tahun 1963 dan memanggilnya ‘Tasik Rara’. Terletak di daerah terpencil Mugu dan pada ketinggian purata 2,972 meter, Tasik Rara mempunyai kedalaman maksimum 167 meter. Apa yang menjadikan tasik itu unik daripada yang lain di negara ini ialah ia kelihatan berbeza pada masa yang berbeza dalam sehari.

Sejak bertahun-tahun, populariti Rara sebagai destinasi semakin meningkat. Untuk menampung jumlah pelancong yang semakin ramai yang datang ke sana, penduduk tempatan telah mula menawarkan aktiviti seperti menunggang kuda dan menaiki bot. Ada juga yang telah memulakan inap desa di kejiranan kampung Majhghatta, yang terletak kira-kira 20 minit berjalan kaki dari tasik. Pengunjung juga boleh memilih untuk menginap di inap desa di Murma Gaun, kira-kira 45 minit berjalan kaki dari tasik.

Jika awda melancong ke Tasik Rara dari Kathmandu, salah satu cara paling mudah untuk berbuat demikian ialah dengan terbang ke Nepalgunj dan kemudian mengambil penerbangan lain ke Lapangan Terbang Talcha Mugu. Dari lapangan terbang, Tasik Rara berjarak sekitar tiga jam berjalan kaki. Terdapat juga pilihan untuk menaiki jip dari lapangan terbang ke Milichari, yang terletak hanya 20 minit berjalan kaki dari Tasik Rara. Kumpulan kami menaiki jip ke Milichaur.

Tetapi selepas melancong ke Rara sebelum ini, kali ini saya mencipta senarai aktiviti yang tidak boleh saya lepaskan sebaik sahaja sampai ke destinasi. Dan di bahagian atas senarai itu ialah menaiki bot di Tasik Rara. Saya fikir ini adalah aktiviti yang mesti dilakukan dan cara terbaik untuk mendekati tasik sebaik yang mungkin. Perjalanan menaiki bot adalah memuaskan seperti yang saya jangkakan.

Kami juga mendaki ke Puncak Murma, tempat pemandangan popular yang menawarkan pemandangan Tasik Rara dan gunung 360 darjah. Laluan dari Tasik Rara ke Puncak Murma mempunyai pendakian dan penurunan yang mudah. Orang yang cergas akan mengambil masa dua jam untuk sampai ke puncak bukit dari Tasik Rara.

Saya menghabiskan banyak masa di Puncak Murma kerana ingin menonton Tasik Rara yang indah, pergunungan dan bukit bukau. Sedang mata menjamu pemandangan di hadapan, pendengaran saya dihidangkan dengan bunyi kicauan burung.

Seperti orang lain, perkara tidak mudah untuk saya sejak wabak melanda dunia. Tetapi di Puncak Murma, saya berasa bebas daripada kebimbangan hidup. Dan walaupun perasaan itu hanya bertahan untuk tempoh yang singkat, ia berasa baik untuk tidak terkawal dan tenang. – ANN/The Kathmandu Post

Pada hari yang cerah, seseorang boleh melihat pantulan bukit hutan pain dan gunung bersalji di Tasik Rara. – ANN/The Kathmandu Post