Thursday, October 6, 2022
24.9 C
Brunei

‘Kedai roti senyap’ komited bantu OKU

-

CHANGSHA – Kedai Roti Bach di Changsha, ibu kota Wilayah Hunan, tengah China, melakukan sesuatu yang baharu bagi detik riadah pada sebelah petang.

Pengurus baharu, Markus Hofmuller sedang dalam perbincangan hangat tentang ujian akan datang bagi pembuat roti baharu yang dijadualkan dalam seminggu. Namun peliknya bilik itu sunyi, kerana kebanyakan pekerja di sini pekak dan bisu, dan pengurusnya berkomunikasi menggunakan bahasa isyarat.

Kedai Roti Bach, terletak di lorong kecil di bandar, diasaskan oleh pasangan Jerman, Uwe Brutzer dan Dorothee Brutzer. Pasangan itu datang ke Changsha pada 2002 untuk bekerja bagi projek amal untuk kanak-kanak pekak bisu yang dibiayai oleh pertubuhan amal bukan kerajaan Jerman.

“Lebih baik mengajar seseorang memancing daripada memberi mereka ikan,” kata pasangan itu.

Oleh itu, mereka mengalihkan perhatian mereka kepada pastri Jerman, dan pada tahun 2011, ‘kedai roti senyap’ telah dilahirkan, membuka pintunya untuk menyediakan komuniti pekak-bisu dengan cara baharu untuk kebebasan kewangan.

Markus Hofmuller (kanan) dan Uwe Brutzer bergambar di hadapan Kedai Roti Bach di Changsha, ibu kota Wilayah Hunan, tengah China. – Xinhua
Pembuat roti yang cacat pendengaran membuat pastri di Kedai Roti Bach. – Xinhua

“Kami menamakan kedai itu sempena Johann Sebastian Bach, seorang komposer terkenal Jerman. Kami berharap dapat membuat roti terbaik, sama seperti Bach menggubah muzik terbaik,” kata Uwe Brutzer dalam temu bual dengan Women of China sebelum ini.

Sepanjang 11 tahun yang lalu, Kedai Roti Bach melatih 25 pembuat roti yang cacat pendengaran, yang kebanyakannya telah menamatkan pengajian dan meneruskan kerjaya sebagai pembuat roti.

Disebabkan usia tua mereka, pasangan itu memilih untuk kembali ke Jerman akhir tahun lalu dan membuat notis penukaran pemilik kedai. Meneruskan tugas mereka, Markus Hofmuller, 45, yang juga warga Jerman, secara rasmi mengambil alih kedai roti itu pada Mei tahun ini.

Markus Hofmuller mempunyai ijazah kedoktoran dalam Sinologi dari Universiti Leipzig di Jerman, dan isterinya berasal dari Perbandaran Tianjin di utara China.

Pada 2019, pasangan itu, bersama dua anak perempuan mereka, menetap di Yinchuan, ibu kota Wilayah Autonomi Ningxia Hui barat laut China.

Apabila notis itu dikeluarkan, Markus Hofmuller baru sahaja menyelesaikan kerja mengajarnya di sebuah sekolah rendah di Yinchuan.

“Saya sentiasa lebih berminat dalam makanan dan kraf, dan sangat munasabah untuk mengajar orang cacat pendengaran cara membuat roti,” katanya.

Selepas berhubung dengan Uwe Brutzer dan pergi ke Changsha untuk lawatan, Markus Hofmuller memutuskan untuk berpindah ke Changsha bersama seluruh keluarganya pada bulan Mac.

“Sebaik sahaja saya masuk ke kedai roti, saya tertarik dengan suasana kedai yang hangat dan nyaman itu dan memutuskan untuk mengambil alih kedai itu,” katanya.

Tugas itu kini telah dipindahkan kepada Markus Hofmuller dan dia perlu belajar membuat pastri dari awal, bahasa isyarat dan menjalankan kedai.

“Saya sebenarnya pelajar, malah ada dua perantis semasa datang ke kedai roti sebelum saya,” kata Markus Hofmuller dengan nada bersahaja. Kedai roti akan terus mengupah dan melatih pembuat roti bisu pekak untuk memberi mereka peluang kerjaya baharu.

“Kami perlu melatih beberapa pembuat roti baharu setiap tahun, yang saya fikir adalah kerja teras kedai kami,” kata Markus Hofmuller, sambil menyatakan bahawa dia menganggap dirinya sebagai pengurus dan bukannya pemilik kedai roti itu.

“Kini terdapat banyak sekolah pendidikan vokasional di China yang pakar dalam melatih orang kurang upaya, dan apabila mereka telah menguasai kemahiran, mereka mempunyai peluang pekerjaan yang sama seperti mana-mana orang berkeupayaan,” kata Uwe Brutzer.

Kedai Roti Bach tidak berkembang selama bertahun-tahun, dan Markus Hofmuller berhasrat untuk terus menjalankan kedai roti dalam keadaan semasa ini.

“Walaupun kecil, Kedai Roti Bach kini menjadi jenama untuk komuniti yang mengalami masalah pendengaran,” katanya sambil menambah ia juga menjadi contoh kepada syarikat lain bahawa pekerja cacat pendengaran fokus, cekap dan berpotensi besar.

“Itulah maksudnya mengendalikan kedai, ia membawa lebih banyak kemungkinan kepada kehidupan orang yang mengalami masalah pendengaran, dan membolehkan masyarakat mempunyai lebih kesedaran dan penerimaan terhadap OKU,” tambahnya. – Xinhua

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hasrat rai majlis kahwin tak kesampaian

NEW DELHI, 5 OKT - Hasrat 25 individu yang ingin meraikan majlis perkahwinan tidak kesampaian apabila mereka maut selepas bas yang dinaiki terbabas sebelum...
- Advertisment -