Kegagalan taman hiburan rungkai kisah pergolakan

ANKARA – Alat permainan dinosaur yang kelihatan memburuk di luar taman hiburan terbiar menceritakan cita-cita yang besar, membazir dan masalah yang dihadapi oleh parti pemerintah Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan.

Masalahnya bermula lebih awal untuk ‘Wonderland Eurasia’, yang menjadi tempat hiburan terbesar di Eropah dan dianggap oleh Erdogan sebagai ‘simbol kebanggaan’ pada pembukaannya di Ankara pada bulan Mac 2019.

Dua hari selepas perasmian itu, rollercoaster mengalami kerosakan, memaksa orang ramai berebut untuk turun demi keselamatan.

Tandas awam menjadi kotor, beberapa permainan masih belum selesai, dan beberapa kawasan masih tetap di luar batas walaupun dilaporkan telah menghabiskan AS$801 juta untuk membina Disneyland versi Turki.

Taman ini ditutup kurang dari setahun setelah dibuka ketika pengendali bersusah payah membayar gaji pekerja dan bil elektrik kerana kekurangan kehadiran pelanggan.

Gambar fail bertarikh 20 Mac 2019, di Ankara, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menyampaikan pidato di sebelah model dinosaur semasa upacara pembukaan taman tema Wonderland Eurasia. – AFP
Gambar menunjukkan permainan taman hiburan ‘Wonderland Eurasia’ yang ditinggalkan berhampiran ibu kota Turki, Ankara. – AFP
Tezcan Karakus Candan, ketua Chamber of Architects Ankara ketika ditemui pemberita di ibu negara Turki. – AFP
Permainan dinosaur yang rosak dibiarkan di luar taman hiburan yang terbengkalai. – AFP
Wonderland Eurasia yang menjadi tempat hiburan terbesar di Eropah dan dianggap oleh Erdogan sebagai ‘simbol kebanggaan’ ditutup kurang dari setahun setelah dibuka ketika pengendali bersusah payah membayar gaji pekerja dan bil elektrik kerana kekurangan kehadiran pelanggan. – AFP

Bagi pengkritik Erdogan, taman ini adalah salah satu simbol pembaziran terbesar oleh datuk bandar dari Parti AK yang berkuasa, memerintah selama dua dekad dan menghadapi pilihan raya umum tidak lewat dari tahun 2023.

Itu merupakan tahap kemarahan beberapa bandar terbesar di Turki termasuk Ankara dan Istanbul mengundi datuk bandar dari parti pembangkang pada tahun 2019.

“Keperluan penting Ankara bukanlah Disneyland. Tetapi pengangkutan,” kata Tezcan Karakus Candan, yang mengetuai cabang Chamber of Architects’ Ankara, menunjukkan ibu kota sudah memiliki taman hiburan yang besar.

“Ini merupakan projek pembaziran.”

Bandar ini kini menuntut pengendali dalam usaha untuk mendapatkan kawalan semula dan berusaha melakukan sesuatu pembinaan dengan tanah tersebut. Mahkamah Ankara akan memutuskan permintaan tersebut pada 13 September. Taman itu sendiri sunyi sepi, permainan dan bahagian tunggangannya yang rosak mengumpulkan habuk di tempat sampah yang berjarak beberapa kilometer.

Namun masalahnya tidak pernah berakhir, dengan bandar itu melaporkan sekurang-kurangnya 21 percubaan kecurian kabelnya dalam tiga bulan terakhir sahaja. Datuk Bandar Ankara yang terkenal, Mansur Yavas, yang dilihat sebagai calon pencabar presiden Erdogan, mendakwa taman itu menelan belanja AS$801 juta.

Bekas datuk bandar, Melih Gokcek, meletakkan harga pada AS$500 juta. Tetapi Gokcek juga dipersalahkan untuk banyak projek Ankara yang dibenci yang diawasinya antara tahun 1994 dan 2017, ketika dia digulingkan oleh Erdogan.

Taman ini merupakan idea yang pelik bahkan sebelum pembinaan dimulakan, dirancang untuk sebuah bandar yang tidak terkenal dengan pelancongan. Gokcek mendakwa ia akan menarik 10 juta orang setahun. Ankara menyambut 4.9 juta pelawat domestik dan antarabangsa pada tahun 2019 sebelum wabak koronavirus melanda.

Sebaliknya, Istanbul terkenal dengan masjid-masjid Uthmaniyyah, bangunan-bangunan era Bizantium dan matahari terbenam di Bosphorus, menjadi tuan rumah hampir 15 juta pelancong pada tahun 2019.

Guven Arif Sargin, seorang profesor di jabatan seni bina di Universiti Teknikal Timur Tengah Ankara, menyebut idea untuk menjadikan bandar ini menarik bagi pelancong sebagai ‘keinginan remaja’.

Warisan Ataturk

Kebencian yang mendalam terhadap Gokcek dan pemerintahannya sebagai datuk bandar, walaupun memenangi pilihan raya sebanyak lima kali, menyebabkan pembangkang dengan mudah memenangi jawatannya pada bulan Mac 2019.

“Melih Gokcek adalah simbol bagaimana pentadbiran tempatan AKP mengkhianati kota, bagaimana mereka menjalankan proses merampas dan jaringan hubungan,” kata Candan.

“Kita sepatutnya tidak hanya melihat Gokcek sahaja.”

Chamber of Architects berusaha menggunakan mahkamah untuk menghentikan pembinaan, dengan alasan ia mengubah kawasan perlindungan semula jadi menjadi tempat perniagaan.

Bekas datuk bandar itu membalas dengan aduan undang-undang terhadap Candan dan empat ketua dewan profesional lain di mana dia menuduh mereka memfitnah, jelasnya kepada AFP.

Pertengkaran undang-undang berterusan hingga hari ini. Tetapi bagi kebanyakan orang, kejahatan paling teruk Gokcek bukanlah pembaziran dari projek yang gagal, tetapi pemusnahan tanahnya di Ataturk Forest Farm.

Pengkritik Gokcek memandang taman hiburannya sebagai usaha parti Erdogan yang berakar umbi Islam untuk menghapus warisan sekular pengasas Turki moden, Mustafa Kemal Ataturk. Ataturk membayangkan kawasan pertanian pada tahun 1925 sebagai tempat di mana penduduk ibu kota akan memenuhi keperluan pertanian masa depan mereka.

Kawasan di mana ‘Wonderland Eurasia’ berdiri pernah mempunyai zoo yang terbuka untuk orang ramai. Erdogan juga membina istana presiden yang memiliki 1,150 bilik bernilai lebih dari AS$600 juta di sebahagian tanah.

Sargin mengatakan ‘keutamaan’ adalah mengubah taman dan kelengkapannya menjadi ‘harta benda milik awam lagi’. Tetapi Candan ingin kawasan itu memenuhi warisan Ataturk, menyeru tindakan ‘radikal’.

“Beri mainan (taman) itu ke wilayah yang mungkin memerlukannya, dapatkan pampasan dari Melih Gokcek untuk wang yang dibelanjakan, gunakan wang itu untuk penghutanan semula kawasan itu,” kata Candan.

“Dengan keputusan seperti itu, ia dapat kembali kepada keadaan asal.” – AFP