Kegembiraan kembali ke sekolah yang dibayangi ketakutan

PARIS – Tahun persekolahan baharu bermula hari Isnin lalu di Perancis di mana berjuta-juta pelajar kembali ke sekolah di tengah keadaan wabak yang membimbangkan dengan kekhuatiran keselamatan yang membayangi kegembiraan “la rentree.”

Di sekolah dasar Albert Camus di jabatan Val-d’Oise, salah satu wilayah yang dikategorikan sebagai zon merah untuk koronavirus, semua ibu bapa dan guru memakai penutup mulut dan hidung. Pelajar tiba dan pergi pada waktu yang berlainan untuk mengelakkan percampuran kumpulan kelas dan mengehadkan kontak ibu bapa.

“Dalam konteks yang belum pernah terjadi sebelumnya, kami memulai tahun persekolahan baharu dengan langkah-langkah yang belum pernah terjadi sebelumnya. Sangat menggembirakan melihat semua anak murid kembali ke sekolah,” kata Patricia Gouasdoue, pengarah sekolah, kepada media.

“Perlu untuk meneruskan pembelajaran dengan virus, tetapi ‘risiko sifar’ tidak mungkin berlaku,” tambahnya.

Nolan, seorang budak lelaki berusia 9 tahun, gembira dapat bertemu dengan rakan-rakan dan gurunya yang terakhir kali dilihatnya pada awal Mac sebelum sekolah ditutup untuk membendung wabak itu.

Kelihatan beberapa anak murid hadir di perkarangan sekolah rendah pada hari pertama tahun persekolahan baharu di Nice, selatan Perancis. – Xinhua

“Senang bertemu rakan lagi, bekerjasama dengan guru di kelas seperti sebelumnya,” katanya sebelum menyertai rakan sekelasnya untuk perlumbaan basikal.

Tetapi bagi ibu Nolan, gambaran itu tidak begitu cerah di tengah-tengah petunjuk kebersihan yang semakin buruk, walaupun dia memutuskan untuk menghantar anaknya ke sekolah kerana dia mendapati bahawa belajar di rumah terlalu sukar.

“Keadaan tidak berjalan dengan baik dan saya rasa dengan kembali ke sekolah, yang bermaksud lebih banyak kontak, keadaan tidak akan bertambah baik,” katanya.

“Tidak ada yang dapat dijamin melainkan vaksin atau rawatan ditemui. Sementara itu, saya berusaha untuk tinggal bersama keluarga seperti biasa, tetapi dengan wabak seperti itu, ia sangat menegangkan,” tambahnya.

Jangkitan koronavirus meningkat di Perancis dalam beberapa minggu terakhir, terutama dalam kalangan orang muda, mendorong kerajaan untuk memerintahkan pemakaian penutup mulut dan hidung secara wajib di luar dan di tempat kerja.

Pada hari Isnin (31 Ogos), Perancis melaporkan 3.082 kes koronavirus baharu, menjadikan jumlahnya 281,025. Jumlah kelompok yang disiasat telah meningkat sebanyak 16 hingga 375 orang.

Di bawah rancangan kerajaan kembali ke sekolah, pelajar berusia lebih dari 11 tahun mesti memakai penutup mulut dan hidung, termasuk di bilik darjah. Sekolah harus mengehadkan aliran murid dan ibu bapa semasa tergesa-gesa ketika datang dan balik. Di samping itu, bilik darjah mesti dibasmi kuman dan diudarakan secara berkala.

“Kerajaan telah mengambil semua langkah yang diperlukan untuk membiarkan tahun sekolah baharu dimulai dengan keadaan yang paling normal walaupun virus itu masih ada di sini,” kata Perdana Menteri Jean Castex pada 1 September.

“Ibu bapa, guru, pelajar mesti merasa yakin, kami akan bertindak di mana sahaja diperlukan,” janjinya.

Sekumpulan 21 doktor, bagaimanapun, memberi amaran dalam sebuah ruangan yang diterbitkan baru-baru ini di surat khabar Le Parisien, bahawa “protokol yang dirancang untuk permulaan tahun sekolah tidak melindungi staf, pelajar dan keluarga mereka, dan tidak mencukupi untuk memperlambat kenaikan semasa bilangan kes baharu COVID-19.

“Tidak ada yang menghalang sekolah daripada menjadi kelompok,” tulis mereka, meminta untuk bergantian antara pembelajaran secara bersemuka dan e-pembelajaran serta menjadikan penutup mulut dan hidung wajib atau semua pelajar lebih dari enam tahun. – Xinhua