Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Kehalusan sulaman kain tenunan

  Oleh Nurhidayah R. – 

  “Seiring berjalannya waktu, kita melihat banyak hal baharu dan menarik terjadi. Namun penting bagi kita untuk mengingat dan menjaga tradisi dan sejarah kita,” ungkap Dayang Noraini binti Haji Samat, 54 tahun, salah seorang peserta di bawah Program Usahawan Berkarih Yayasan.

  Beliau yang menetap di kawasan Kampung Perpindahan Lambak Kanan, Daerah Brunei dan Muara kini semakin giat menjalankan perusahaan kain tenunan Brunei di bawah Syarikat Indah M&N yang ditubuhkan sejak tahun 2010 lagi.

  Kursus pencetus kemahiran

  Semasa muda, beliau pernah mengikuti kursus di Pusat Latihan Kesenian dan Pertukangan Tangan Brunei selama tiga tahun sekitar tahun 90an.

  “Di situlah pencetus kemahiran saya dalam bidang bertenun. Pembelajaran itu bukan mudah, tetapi tenaga-tenaga pengajar sangat cekap memberikan tunjuk ajar sehingga meningkatkan semangat saya lagi untuk menerokai ilmu kesenian sebegini dari semasa ke semasa,” ujarnya.

  Selepas menamatkan kursus tenunan, beliau memperoleh pekerjaan tetap dalam bidang kesenian kain tenunan Brunei di Kampung Jerudong selama 12 tahun.

  Antara jenis kain tenunan yang dihasilkan oleh Dayang Noraini. – Gambar oleh Muiz Matdani
  Dayang Noraini bersama salah satu kain tenunan hasil sentuhan beliau. – Gambar oleh Muiz Matdani
  Setiap jenis kain tenunan itu memiliki keunikan corak yang begitu istimewa. – Gambar oleh Muiz Matdani
  Gambar oleh Muiz Matdani
  Gambar oleh Muiz Matdani
  Gambar oleh Muiz Matdani
  Gambar oleh Muiz Matdani
  Gambar oleh Muiz Matdani

  Pada 2012 dia memulakan syarikat sendiri menenun kain secara sepenuh masa hingga ke hari ini.

  Pentingnya sentuhan penuh ketelitian

  Beliau sangat mengutamakan nilai tradisi, warisan dan budaya dalam pembuatan kain tenunan.

  Setiap jenis corak adalah istimewa dan unik.

  Dalam proses pemilihan, bukan sekadar memilih benang yang berkualiti tetapi gabungan corak, motif dan warna juga perlu diambil kira.

  Kebiasaannya beliau akan menyiapkan kain tenunan dalam satu bahagian, anggaran masa sekitar 10 hari bergantung pada jenis.

  Antara jenis kain tenunan yang dihasilkannya ialah Kain Jong Sarat, Kain Bertabur, Kain Silubang Bangsi, Kain Si Pugut, Kain Arab Gegati dan bermacam-macam sentuhan corak yang lain.

  “Ini amat penting bagi memastikan kehalusan dan keasliannya serta nilai estetikanya sentiasa terpelihara, diserikan dengan unsur kontemporari yang mampu memukau mata yang melihatnya,” tambahnya.

  Sokongan Yayasan beri impak positif

  Dayang Noraini gembira dan bersyukur dapat menyertai Program Usahawan Berkarih Yayasan kerana pihak Yayasan memberinya $2,000 sebagai bantuan modal untuk membeli barangan seperti benang emas dan kotak pembungkusan bagi barangan tenunannya.

  Di samping itu, beberapa kegiatan yang dianjurkan oleh pihak Yayasan dengan kerjasama LiveWIRE Brunei di bawah program tersebut turut disertai.

  “Semuanya itu dapat membantu saya dan orang lain mendapatkan pemahaman yang mendalam tentang pengetahuan asas dalam dunia keusahawanan yang lebih teratur dan menyeluruh merangkumi aspek pengurusan kewangan, modal, teknik pembungkusan, pemasaran dan sebagainya,” katanya.

  Rezeki dari kecintaan bertenun

  Beliau juga mempunyai peralatan tenunan sendiri di rumah dan menerima tempahan daripada orang ramai khususnya pakaian untuk majlis perkahwinan dan acara rasmi negara.

  Selain itu, beliau juga ada menge-luarkan pelbagai jenis kain tenunan untuk dijual terus dari kios yang disewanya setakat ini di Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah.

  “Perasaan syukur dan berpuas hati terhasil melalui setiap kerja yang telah dibuatnya. Segala kepenatan seakan hilang kerana sangat meminati bidang seni ini. Apa yang pasti dengan penjualan kain tenunan Brunei, ia menjanjikan pendapatan yang sangat lumayan asalkan kita terus bekerja keras,” luahnya.

  Bagi memperkenalkan lagi produk kain tenunan kepada orang ramai, beliau turut menyertai pelbagai pameran yang dianjurkan oleh salah satu penganjur dalam negara, seperti di Pesta Pengguna dan ekspo-ekspo bersempena menjelangnya sambutan Hari Raya Aidilfitri dan sebagainya.

  “Dengan bertawakal kepada Allah SWT, saya tekad untuk menanai amanah menjalankan perusahaan ini dengan sebaik-baiknya, berkat doa dan sokongan yang teguh daripada orang tersayang dan para pelanggan setia,” katanya.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Iran ketatkan kawalan ke atas sekolah antarabangsa

  TEHRAN, 4 OKT - Ia merupakan permulaan penggal baharu di Iran tetapi tahun ini ia menyayat hati bagi pelajar di sekolah antarabangsa selepas keputusan...