Kehebatan generasi baharu Porsche 911 Turbo

Oleh Syahmi Hassan

Gambar serahan Porsche

STUTTGART – Porsche 911 Turbo telah menjadi kereta sportif berprestasi tinggi dengan kebolehgunaan setiap hari semenjak 45 tahun lalu, generasi demi generasi termasuk yang terkini, 911 Turbo Coupe dan Cabriolet lebih hebat, pantas malah bersifat keindividuan.

Semuanya kerana enjin 427 kW (580 PS), 30 kW (40 PS) lebih tinggi daripada pendahulunya, kedua-dua varian model mampu memecut dari sifar sehingga 100kmsj dalam masa 2.8 saat sahaja, 0.2 saat lebih pantas.

Tork 750-newton, meningkat 40Nm, sekarang memecut lebih cepat, spontan dan mudah, sepadan dengan generasi 911 Turbo S sebelumnya. Manakala transmisi PDK lapan-kelajuannya dengan pengkhususan turbo, memberikan kelajuan 320kmsj yang mantap.

Penggunaan bahan bakar gabungan bagi 911 Turbo ialah 11.1 liter/100 km dengan pelepasan CO2 gabungan 254 g/km; manakala penggunaan bahan bakar gabungan bagi 911 Turbo Cabriolet ialah 11.3 liter/100 km dengan pelepasan karbon dioksida gabungan 257g/km.

Pilihan seperti pakej reka bentuk sportif dan ringan (lightweight), casis sportif dan sistem ekzos sportif tersedia untuk 911 Turbo buat pertama kalinya. Hasilnya, pelanggan akan dapat menyesuaikan kenderaan mereka mengikut cita rasa masing-masing.

Generasi baharu Porsche 911 Turbo lebih sportif dan berprestij.

Ruangan dalaman direka lebih menarik dan boleh diubah mengikut kesesuaian pemiliknya.

Kereta sportif baharu ini menampilkan prestij kerana 911 Turbo sememangnya sinonim dengan kemewahan dan prestasi sejak tahun 1975. Setiap generasi terus memenuhi tuntutan sebagai penanda aras global bagi kereta sport berprestasi tinggi.

Selain sportif, ia juga menggabungkan kebolehgunaan harian, dinamisme penuh emosi dengan kebolehpercayaan dan kecekapan. Generasi terbaharu ‘two-plus-two’ tempat duduk adalah dua kali lebih kuat daripada Turbo asal, yang dikuasakan oleh, 260 PS flat-six, turbocharged tunggal, tiga liter.

Walaupun 911 Turbo mungkin lebih pantas, besar dan selesa selama bertahun-tahun, namun ia selalu mengekalkan ciri asasnya.

Enjin boxer enam silinder 3,745 cm3 911 Turbo baharu ini menawarkan peningkatan output 580 PS dan kini dilengkapi pengecas turbo VTG simetri dengan injap pintas yang dikawal secara elektrik.

Melalui sistem sistem penyejukan udara cas yang direka bentuk semula dan penggunaan penyuntik piezo ini, ia berupaya meningkatkan daya tindak, prestasi, ciri tork dan kemampuannya untuk pemanduan secara bebas.

Casis dan rangkanya menjadi lebih luas. Gandar depan kini mengarah dengan lebih tepat lagi hasil daripada tambahan lebar trek depan 42 milimeter dan tayar 205/35 20 inci yang baharu.

PTM kawalan semua roda yang aktif kini dapat memindahkan lebih banyak kuasa ke roda depan sementara daya tarikan pada gandar belakang yang diarah secara aktif ditingkatkan dengan trek 10 mm lebih lebar serta tayar 315/30 pada roda 21 inci – satu inci lebih besar daripada di gandar depan.

Sistem brek yang dirombak adalah lebih berkuasa dan dapat dikenali oleh angkup tetap merahnya yang dipasang sebagai standard. Cakera brek besi di bahagian depan sekarang berdiameter 408mm (28mm lebih dari sebelumnya) dan setebal 36mm (dua milimeter lebih). Gandar belakang mempunyai cakera brek setebal 30mm dengan diameter 380mm.

Sistem ekzos sportif boleh didapati secara pilihan pada 911 Turbo buat pertama kalinya. Dua varian casis yang berbeza juga baharu: sementara casis PASM standard menawarkan penyebaran yang lebih besar yang lebih selesa, menampilkan kelincahan pada cirinya.

Pengaturannya bertujuan meningkatkan dinamika kereta dan memberikan lebih banyak kestabilan dalam pemanduan berkelajuan tinggi, seperti ketika kenderaan digunakan pada litar lumba. Penstabilan anti-roll aktif hidraulik PDCC pilihan dan sistem brek seramik PCCB dengan angkup tetap sepuluh-piston di bahagian depan memperbaiki dinamika pemanduan model baharu tersebut.

Reka bentuk 911 Turbo menjadi lebih berotot. Rangkanya dilebarkan 45mm hingga 1.840mm pada roda depan untuk menampung casis baharu, sementara garis swage bonet menampilkan karakter sportif kereta berkenaan. Lampu depan LED dengan PDLS Plus pula menerangi jalan sebagai standard.

Di gandar belakang, reka bentuknya sekarang selebar 1.90 meter (20 mm lebih). Ciri-ciri pembezaan lain dari 911 Turbo adalah aerodinamik adaptif yang dipertingkatkan, menampilkan penutup udara penyejuk yang dikawal secara elektronik di bahagian depan, spoiler depan aktif yang lebih besar dan spoiler belakang berubah-ubah yang jauh lebih besar.

Pengudaraan pada panel sisi belakang memastikan 911 menarik udara dalam proses daripada udara pendingin yang mereka lakukan sebelumnya, sementara pendingin udara yang dicas (charge air coolers) kini diposisikan secara langsung dalam aliran udara di bawah penutup belakang.

Bar cahaya berterusan dengan lampu belakang LED, serta gril penutup belakang louvred baharu dengan jalur trim perak melengkapkan reka bentuk bahagian belakang kereta.

Penampilan dan prestasi kenderaan dapat dipertingkatkan dengan pakej reka bentuk ringan dan sportif pilihan. Pakej reka bentuk ringan untuk Coupe mengurangkan berat kenderaan sebanyak 30 kilogram.

Antara lain, ini munasabah dengan penggunaan tempat duduk ringan, dengan tiadanya tempat duduk belakang dan pemasangan penebat (insulation) yang kurang, yang juga bermaksud bahawa pemandu dapat menikmati bunyi enjin secara lebih langsung.

Pakej sportif menampilkan pakej 911 Turbo Sport Design serta ciri tambahan dalam hitam dan karbon – dan juga lampu belakang reka bentuk eksklusif.

Elemen asas dalaman yang moden sesuai dengan model 911 Carrera dengan Porsche Advanced Cockpit dan Direct Touch Control. Skrin tengah PCM kini berukuran 10.9 inci dan dapat dikendalikan dengan cepat dan tanpa gangguan hasil dari seni bina barunya.

Senarai peralatan berkualiti tinggi dan luas termasuk tempat duduk sport 14-hala yang dikendalikan elektrik sepenuhnya, pakej Sport Chrono, stereng sport GT dengan shift paddles, suis pelbagai fungsi dan mod serta sistem bunyi BOSE Surround yang kuat.

Banyak pilihan tersedia untuk pengubahsuaian (personalisation) lebih lanjut, termasuk Lane Keeping Assist, Night Vision Assist, Surround View dan Burmester High-End Surround Sound System, memastikan pemilik menyesuaikannya dengan keinginan mereka.