Kejohanan amal Djokovic dibatalkan

BELGRADE, 14 JUN – Kejohanan tenis amal Balkan Novak Djokovic mengalami halangan memalukan semalam apabila perlawanan di Montenegro dibatalkan kerana peraturan protokol koronavirus. Jelajah Adria, yang menampilkan pemain nombor satu dunia, Djokovic dan juga pemain seperti Dominic Thiem, pemain nombor tujuh Alexander Zverev dan Grigor Dimitrov, pemain nombor ke-19 dunia, mula berlangsung di Belgrade kelmarin.

Perlawanan Montenegro sepatutnya berlangsung pada 27 dan 28 Jun selepas Croatia dan berakhir di Bosnia.

Namun, seorang jurucakap penganjur mengatakan bahawa kunjungan ke Montenegro dibatalkan kerana Serbia tidak bersesuaian dengan garis panduan kesihatan yang sangat ketat.

“Memandangkan warga Serbia tidak termasuk dalam daftar institusi kesihatan awam Montenegro dan tidak dapat melakukan perjalanan ke Montenegro, telah menimbulkan halangan yang tidak dapat diatasi,” kata penganjur dalam satu kenyataan. Podgorica membuka semula sempadannya pada 1 Jun untuk negara-negara yang mencatat kurang 25 kes dijangkiti COVID-19 daripada 100,000 penduduk.

Senarai negara-negara tersebut sentiasa dikemas kini. Walau bagaimanapun, Serbia tidak memahaminya.

Aksi Novak Djokovic ketika menentang Viktor Troicki dalam perlawanan perseorangan mereka di kejohanan amal yang dihoskan oleh Novak Djokovic di Belgrade kelmarin. Jelajah ATP dan WT telah ditangguhkan sejak Mac kerana wabak COVID-19 dan tidak akan diadakan semula sekurang-kurangnya sehingga akhir Julai 2020. – AFP

Semasa diminta untuk mengulas mengenai langkah-langkah penjarakan sosial sepanjang acara di Belgrade, yang telah menyaksikan tempat yang penuh sesak, Djokovic mengatakan bahawa kedua-dua Serbia dan rantau ini nampaknya berjaya mengawal virus tersebut.

“Sudah tentu anda boleh mengkritik, anda juga boleh mengatakan ini berbahaya atau tidak, tetapi bukan terpulang kepada saya untuk membuat andaian apa yang betul atau salah dari segi kesihatan,” katanya, sambil menekankan bahawa dia bertindak sejajar dengan cadangan kerajaan Serbia.

Pada 20 dan 21 Jun, kejohanan Jelajah Adria akan berpindah ke Zadar, di pantai Adriatik Croatia. Djokovic akan disertai oleh pemenang Terbuka AS 2014 di Croatia, Marin Cilic dan Borna Coric.

Kejohanan ini akan ditutup pada 5 Julai dengan kejohanan amal di Sarajevo antara Djokovic dan Damir Dzumhur dari Bosnia. Wang yang dikumpulkan akan disumbangkan kepada pelbagai badan amal.

Jelajah ATP dan WTA telah ditunda sejak bulan Mac lalu kerana wabak virus sehingga akhir bulan Julai. – AFP