Kejohanan PGA Australia ditunda Februari

SYDNEY, 16 SEPT – Bekas pemain nombor satu dunia Adam Scott perlu menunggu beberapa bulan lagi untuk mempertahankan kejuaraan Kejohanan PGA Australia selepas penganjur hari ini mengumumkan satu penangguhan kejohanan tahun ini disebabkan koronavirus.

Acara itu, sebelumnya dimenangi oleh Ian Baker-Finch, Greg Norman dan Seve Ballesteros, telah dijadual diadakan di Brisbane, Queensland pada Disember, tetapi satu pengharaman ke atas perjalanan antara negeri bermakna kini ia akan berlangsung pada Februari.

“Dengan pelbagai langkah kawalan ketat dikuatkuasakan di kebanyakan negeri Australia, keputusan sukar untuk menjadualkan semula kejohanan diambil dalam harapan sekatan akan dilonggarkan pada awal tahun depan,” menurut kenyataan Jelajah PGA Australasia yang dikeluarkan.

Pelawat luar negara kebanyakannya dilarang daripada memasuki Australia dan Queensland telah menutup sempadannya kepada hampir kesemua pelawat dari negeri lain, menjadikan penangguhan tidak dapat dielakkan.

Tahun lalu, penduduk asli Queensland dan bekas juara US Masters, Scott menewaskan rakan senegara Michael Hendry sebanyak dua strok untuk memenangi acara yang disokong bersama oleh Jelajah Eropah dan Jelajah PGA Australasia. – AFP

Aksi Adam Scott memukul di lubang keenam semasa latihan sebelum kejohanan golf Terbuka AS di Kelab Golf Winged Foot di Mamaroneck, New York pada 14 September 2020. – AP