Kejohanan PGA diteruskan tanpa peminat

LOS ANGELES, 23 JUN – Kejohanan PGA akan berlangsung seperti yang dijadualkan pada bulan Ogos ini tetapi tanpa penonton, pegawai mengesahkan semalam.

PGA Amerika mengatakan dalam satu kenyataan bahawa kejohanan golf pertama 2020 akan berlangsung di San Francisco, Harding Park dari 6 hingga 9 Ogos. Kejohanan ini dijadualkan semula pada bulan Ogos setelah ditunda dari jadual asalnya pada bulan Mei lalu kerana wabak COVID-19.

PGA Amerika secara rasmi mengesahkan kejohanan itu akan diadakan pada hari Isnin setelah mempertimbangkan pilihan alternatif, termasuk memindahkan kejohanan ke tempat lain.

Keputusan untuk melarang penonton dari menghadiri acara itu diambil dari pertimbangan demi

“kesihatan dan kesejahteraan semua yang terlibat,” kata PGA.

Gambar fail menunjukkan aksi Brooks Koepka dari AS semasa kejohanan yang lalu di perlawanan keempat Piala Ryder ke-42 di Le Golf National, Saint-Quentin-en-Yvelines, Perancis. Kejohanan PGA akan berlangsung seperti yang dijadualkan pada bulan Ogos ini tanpa penonton. – AP

“Kami berdua terinspirasi dan merasa dihormati untuk terus bermain, berterima kasih kepada negeri California, bandar dan wilayah daerah San Francisco kerana menjadi rakan kongsi yang hebat,” kata ketua eksekutif PGA Amerika, Seth Waugh.

“Walaupun komuniti setempat tidak dapat bersama kami secara fizikal di lokasi, kami pasti akan membawa semangat ketahanan dan kesatuan mereka dengan kami ketika kami melancarkan kejuaraan utama kami, bagi pihak mereka, untuk dilihat dan dinikmati oleh seluruh dunia.”

Pegawai PGA juga telah menunggu persetujuan dari pegawai California sebelum meneruskan jadual itu.

Keputusan itu diambil setelah Jelajah PGA membuat kejayaan yang sangat baik dari penutupan COVID-19, yang memaksa penangguhan atau pembatalan keempat-empat kejuaraan golf musim ini.

Jelajah ini kembali ke pertandingan awal bulan ini dengan Cabaran Charles Schwab di Colonial Country Club di Texas diikuti oleh kejohanan RBC Heritage minggu lalu di Hilton Head Island, South Carolina.

Kedua-dua acara berlangsung tanpa penonton sementara pemain telah mengikuti protokol keselamatan yang ketat yang merangkumi ujian untuk COVID-19. – AFP