Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  Kekalahan rejim Zionis adalah satu fakta

  TEHRAN, 19 NOV – Pemimpin Tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei berkata hari ini bahawa Israel telah mengalami ‘kekalahan’ dalam perangnya menentang kumpulan pejuang Hamas yang disokong oleh Iran dan ia adalah ‘fakta’.

  Dalam ucapan di Pusat Pasukan Aeroangkasa Pengawal Revolusi Islam di ibu negara Tehran, Khamenei berkata ‘kekalahan rejim Zionis (Israel) di Gaza adalah satu fakta’.

  “Menyerang dan memasuki hospital atau rumah orang bukanlah kemenangan, kerana kemenangan bermaksud mengalahkan pihak lawan,” katanya.

  Khamenei mengatakan bahawa Israel ‘sejauh ini gagal’ mencapai matlamat yang diumumkan iaitu menghancurkan Hamas “walaupun serangan besar-besaran” ke Gaza.

  “Kelemahan ini mencerminkan ketidakupayaan Amerika Syarikat dan negara-negara barat” yang menyokong Israel, tambahnya.

  Khamenei bercakap semasa lawatan di pameran pencapaian aeroangkasa IRGC kelmarin.
  – AFP

  Iran, yang menyokong Hamas dari segi kewangan dan ketenteraan, telah memuji serangan 7 Oktober sebagai ‘kejayaan’ tetapi menafikan sebarang penglibatan secara langsung.

  Tehran menjadikan sokongan terhadap sebab Palestin sebagai tunjang utama dasar luar negaranya sejak revolusi Islam 1979.

  Khamenei menyatakan Israel telah ‘membunuh ribuan kanak-kanak tanpa sebarang penyesalan’ kerana, seperti yang didakwanya, ‘Zionis menganggap diri mereka sebagai bangsa yang unggul’.

  Semasa lawatannya, Pasukan Aeroangkasa Pengawal Revolusi memperkenalkan sistem pertahanan dan dron baharu, kata media negara dan Khamenei memeriksa sebuah dron yang membawa nama ‘Gaza’.

  Pasukan tersebut juga memperkenalkan Fattah 2, versi yang di naik taraf dari peluru berpandu hipersonik yang diperkenalkan pada bulan Jun, menurut agensi berita rasmi IRNA.

  Khamenei menggesa negara-negara Islam yang mempunyai hubungan formal dengan Israel untuk ‘memutuskan’ hubungan itu dan menghentikan perdagangan.

  “Beberapa kerajaan Islam belum lagi mengutuk (tindakan Israel di Gaza), tetapi itu tidak boleh diterima,” katanya. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...