Saturday, September 30, 2023
23.3 C
Brunei

  -

  Kekerapan penerbangan ke Sarawak ditingkatkan bermula 1 Oktober

  KUCHING, 28 SEPT – Berkuat kuasa 1 Okt, kekerapan penerbangan ke Sarawak akan ditingkatkan secara beransur daripada 22 penerbangan seminggu kepada 87 penerbangan seminggu, kata Menteri Pengangkutan Sarawak Datuk Lee Kim Shin.

  Beliau berkata Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak membuat keputusan itu dalam mesyuarat minggu lepas, dan ia melibatkan penerbangan dari Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Pulau Pinang, Johor Bahru, Kota Baharu, Labuan dan Singapura, ke beberapa destinasi seperti Kuching, Sibu, Bintulu, Miri dan Limbang.

  “Keputusan dibuat selepas mengambil kira pembukaan sektor pelancongan negeri secara beransur, tambang penerbangan yang tinggi, permintaan orang ramai untuk kelonggaran sekatan perjalanan, dan pengenalan prosedur operasi standard (SOP) baharu yang menyaksikan kuarantin dikecualikan kepada penumpang yang lengkap vaksinasi dari dalam negara,” katanya.

  Beliau berkata kementeriannya akan mengadakan mesyuarat dengan semua syarikat penerbangan dan pihak berkuasa penerbangan, pejabat residen bahagian, dan Kementerian Pengangkutan untuk mengkaji perincian serta pelaksanaan lancar jadual penerbangan baharu.

  “Dengan penambahan kekerapan penerbangan ke Sarawak, kita jangka jumlah penumpang dan pergerakan orang ramai dalam Sarawak akan meningkat bermula bulan hadapan. Saya ingin mengingatkan semua penumpang supaya mematuhi dengan rapi SOP yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara, Kementerian Kesihatan dan JPBN bagi menyekat penularan COVID-19 dalam negeri ini,” tambahnya. – Bernama

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Singa baham tuan

  TOKYO, 29 SEPT – Seorang penjaga zoo di taman safari Jepun terbunuh selepas seekor singa dipercayai menyerangnya ketika dia cuba membawa haiwan itu masuk...