Wednesday, August 17, 2022
23.9 C
Brunei

Kekurangan cip komputer lambatkan pengeluaran kereta

-

PARIS, 1 OGOS – Industri automobil dilanda masalah kekurangan cip komputer yang telah melambatkan pengeluaran dan akan berlarutan selama berbulan-bulan.

Pembuat kereta dan pembekal telah menghasilkan hasil yang kukuh yang mengalahkan jangkaan mereka untuk separuh pertama tahun ini, tetapi mereka memberi amaran bahawa kekurangan semikonduktor telah menjejaskan pengeluaran. Mikrocip sangat penting untuk sistem elektronik kereta moden dan kekurangan bekalan sejak akhir tahun lalu.

Walau bagaimanapn situasi itu merupakan kesalahan pembuat kereta, yang mengurangi pesanan ketika wabak itu melanda, sehingga pembuat cip mengalihkan output ke elektronik pengguna, yang melihat ledakan permintaan ketika orang ramai menggunakan peralatan untuk bekerja dan bersantai dan pulang ke rumah.

Itu membuat pembuat kereta dalam keadaan yang sukar ketika permintaan kembali, dengan banyak yang melambatkan atau bahkan menghentikan pengeluaran sementara di kilang.

Walaupun pembuat kenderaan dan penganalisis pada awalnya yakin kesannya tidak lama dan terhad, mereka kini melihatnya bertahan sepanjang tahun ini dan kesannya lebih ketara.

Jaguar Land Rover telah memberi amaran bahawa kekurangan cip dapat mengurangkan pengeluaran suku ketiga kepada separuh. Volkswagen Group mengatakan kesannya mungkin lebih ketara pada suku ketiga kerana menurunkan ramalan pengeluaran tahunan oleh kira-kira 450,000 kenderaan.

Itu adalah lima peratus dari tahap pengeluaran tahun lalu, atau sepertiga dari peningkatan pengeluaran yang diharapkan VW awal tahun ini.

“Risiko kesesakan dan gangguan bekalan komponen semikonduktor telah meningkat di seluruh industri,” kata pembuat kereta Jerman itu. – AFP

Gambar fail pada 23 April 2020, logo syarikat Volkswagen di hadapan sebuah bangunan kilang Volkswagen di Zwickau, Jerman. – AP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Iran nafi terbabit serangan Salman Rushdie

TEHRAN, 15 OGOS – Pegawai kerajaan Iran hari ini menafikan Tehran terbabit dalam serangan yang mencederakan penulis kontroversi, Salman Rushdie di Amerika Syarikat (AS)...

China lancar latihan baharu

- Advertisment -