Kekurangan komponen industri bantut pertumbuhan Jerman

FRANKFURT, 14 OKT – Kekurangan global dalam komponen industri dan bahan mentah telah menjejaskan ekonomi yang digerakkan oleh eksport, mendorong institusi ekonomi terkemuka di negara itu untuk mengurangkan ramalan pertumbuhan mereka pada tahun ini.

Dalam ramalan tahunan mereka, kumpulan penyelidik menyemak semula anggaran untuk tahun 2021 kepada 2.4 peratus, dari ramalan awal mereka 3.7 peratus yang dibuat pada bulan April.

“Pandemik COVID-19 masih mempengaruhi keadaan ekonomi di Jerman,” menurut kenyataan bersama institusi (DIW, Ifo, IfW, IWH dan RWI), menghalang pengembalian kepada aktiviti ekonomi yang normal.

Selepas pertumbuhan pesat pada musim bunga, ekonomi Jerman telah dihambat oleh kekurangan bekalan yang ‘menghalang penghasilan’ dan ini bermaksud “hanya industri perkhidmatan yang berkaitan dengan pengguna sahaja yang berkembang,” kata institusi tersebut.

Institut bersama-sama menjangkakan kesan pandemik COVID-19 dan kekurangan akan ‘diatasi secara beransur-ansur’ pada tahun 2022, meningkatkan ramalan mereka untuk pertumbuhan pada tahun ini kepada 4.8 peratus daripada 3.9 peratus.

Institut ekonomi terkemuka di Jerman telah mengurangkan ramalan mereka untuk ekonomi terbesar di Eropah dengan mengatakan ia masih dipengaruhi oleh kesan pandemik COVID-19 dan masalah bekalan global juga membantut pemulihan negara. – AP

Pada awal minggu ini, Kumpulan Mata Wang Antarabangsa menurunkan ramalan ekonomi globalnya sendiri, termasuk tinjauan Jerman, yang menunjukkan gangguan pada rantaian bekalan.

Sektor perniagaan perlu bersiap sedia menghadapi “musim luruh yang sukar,” kata Joachim Lang, ketua lobi industri berpengaruh di Jerman, BDI, sebagai tindak balas terhadap penurunan jumlah eksport.

Ralph Wiechers, ketua ekonomi kumpulan industri kejuruteraan mekanikal VDMA, memberitahu AFP perniagaan berdepan dengan kekurangan, “sama ada kayu untuk palet, bahan pembungkusan, keluli – input penting bagi industri kami – atau cip komputer, semikonduktor’.

Tempahan daripada pelanggan juga mulai menurun di antara syarikat yang diwakili Wiechers kerana tidak berupaya untuk mendapatkan bahan.

Pendedahan Jerman kepada masalah bekalan antarabangsa dan pergantungan pada eksport bermaksud kuasa besar ekonomi Eropah akan berada di tahap pra-pandemik “lebih lambat daripada kebanyakan negara lain,” kata Carsten Brzeski, ketua penyelidikan makro di ING. – AFP