Kekurangan mata wang asing jejas import Sri Lanka

COLOMBO, 11 OKT – Presiden Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa mengakui kerajaannya ‘gagal memenuhi’ ketika kekurangan makanan, perubatan dan barang-barang kepentingan yang lain kerana kekangan pertukaran mata wang asing teruk.

“Rakyat mungkin merasa tidak senang terhadap saya dan kerajaan kerana tidak mampu untuk menyampaikan seperti yang diharapkan,” menurut pejabat Rajapaksa kelmarin.

“Saya menerima hakikat. Bukan hanya saya, tetapi semua menteri dan ahli parlimen harus menerimanya,” katanya kepada tentera dalam ucapan sempena ulang tahun ke-72 penubuhan tentera.

Kekurangan mata wang asing telah menghalang kemampuan negara kepulauan 21 juta orang itu untuk mengimport barangan, mendorong kerajaan untuk mengisytiharkan keadaan darurat dan mengenakan catuan.

Pada hari Jumaat lalu, kerajaan tersebut telah menghapuskan sekatan harga untuk makanan penting dalam usaha untuk menghentikan perebutan makanan asasi seperti beras, gula, lentil dan susu tepung.

Dalam beberapa jam dari ucapan Rajapaksa kelmarin, kerajaan telah mengumumkan kenaikan sebanyak 85 peratus dalam harga gas cecair petroleum yang digunakan di dapur memasak.

Harga tepung gandum dan simen juga meningkat sebanyak 10 peratus.

Syarikat Petroleum yang dikendalikan oleh kerajaan itu menyatakan mereka meminta kerajaan untuk meningkatkan harga runcit untuk semua bahan api secara besar untuk mengimbangi kerugian AS$350 juta dalam lapan bulan pertama tahun ini. – AFP

Kekurangan mata wang asing telah menghalang kemampuan negara kepulauan 21 juta orang itu untuk mengimport barangan, mendorong kerajaan untuk mengisytiharkan keadaan darurat dan mengenakan catuan. – AFP