Kekurangan ujian virus jejas sistem kesihatan UK

LONDON, 15 SEPT – Perkhidmatan penjagaan kesihatan terjejas akibat kekurangan akses kepada ujian koronavirus, menurut ketua hospital di England yang memberikan amaran hari ini.

Pembekal NHS, yang mewakili ketua-ketua hospital dalam Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan yang dikendalikan oleh kerajaan, berkata terdapat ‘masalah dengan kapasiti peralatan ujian ketika ini’.

Ketua eksekutifnya, Chris Hopson berkata kerajaan perlu mengutamakan pekerja perubatan ketika kekurangan ujian yang disebabkan oleh kekurangan kakitangan di bandar-bandar utama.

Pesakit juga bergelut untuk menjalani ujian, diburukkan oleh penundaan di NHS yang telah menjadi semakin teruk sejak penularan bermula.

“Kita sekarang mempunyai kes di mana pesakit sepatutnya menerima rawatan. Kita tidak boleh merawat mereka kerana mereka tidak mempunyai akses kepada ujian,” beritahunya kepada Sky News semasa temu bual.

“Bagi mereka ia merupakan masalah sebenar”.

Hopson berkata kepada radio LBC yang melaporkan kelmarin bahawa tiada ujian koronavirus yang tersedia di 10 tempat penularan paling teruk di England.

Pendedahan tersebut disusuli dengan laporan pada hujung minggu di mana 185,000 ujian swab yang tertunda dan sistem yang sangat padat sehingga sampel terpaksa dihantar ke makmal di Itali dan Jerman.

Kerajaan UK menyalahkan permintaan yang meningkat buat masa ini dan berjanji akan menambah kapasiti sementara menyeru orang ramai supaya menjalani ujian hanya jika mereka mempunyai gejala.

Menteri dalam negeri, Priti Patel menafikan dakwaan kekurangan bekalan di tempat penularan di England, berkata ujian unit bergerak telah meningkatkan kapasiti di kawasan-kawasan di bawah perintah berkurung tempatan.

Britain telah menjadi negara yang paling teruk terjejas di Eropah dengan mencatatkan hampir 42,000 kematian, dan kes jangkitan melonjak dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Negara tersebut merekodkan lebih 3,000 kes baharu dalam tiga hari berturut-turut pada hujung minggu, buat kali pertama sejak bulan Mac. – AFP