Kelab EFL bakal hadapi krisis teruk akibat COVID-19

LONDON, 25 MEI – Bekas ketua eksekutif Persatuan Bola Sepak Inggeris, Mark Palios telah memberi amaran bahawa kos perbelanjaan krisis dari COVID-19 kepada kelab liga divisyen bawah mungkin lebih besar daripada yang dijangkakan sekitar £200 juta (AS$244 juta).

Rick Parry, ketua Liga Bola Sepak Inggeris, yang mengatur tiga divisyen bawah Liga Perdana, menganggarkan kos akibat sekatan awal bulan ini.

Tetapi Palios, ketua kelab Tranmere divisyen ketiga, percaya krisis kewangan mungkin lebih teruk.

“Walaupun anda mungkin melihat anggaran diartikulasikan sebanyak £200 juta hingga September, saya rasa ia lebih besar dari itu,” kata Palios.

“Terdapat masalah kewangan sebenar yang bakal dihadapi liga pada masa ini.

Seorang lelaki mengangkat anaknya di atas pagar untuk menyaksikan tempat latihan Liverpool di Melwood setelah Liga Perdana Inggeris mengumumkan pemain bola sepak dapat kembali berlatih. – AP

“Saya secara peribadi percaya bahawa kita belum pernah melihat yang terburuk dan sepanjang musim panas, anda akan melihat lebih banyak tekanan kewangan kepada kelab-kelab ketika kita terus maju dan terus membayar gaji.

“Saya rasa apa yang akan anda lihat ialah banyak kelab akan tersekat jalan menuju kebankrupan.”

Pasukan di Liga Satu divisyen tiga masih perlu menyetujui bagaimana mengakhiri musim mereka, dengan Palios di mana kelabnya yang berada di zon penyingkiran mahu agar penyingkiran dibatalkan.

“Kami tidak mahu ada keputusan yang mempengaruhi kami dari segi kewangan,” kata Palios.

Palios mengatakan bahawa kesan COVID-19 bermaksud peraturan EFL yang memukul kelab yang tidak mampu melunaskan mata penalti harus dilonggarkan.

Walaupun pemotongan mata dapat dilakukan atas alasan Force Majeure, Palios juga meminta penjelasan peraturan mengenai kelab yang memasuki pentadbiran.

“Ini adalah akibat dari pandemik, jadi saya rasa mereka harus mempertimbangkan bahawa kelab mungkin perlu melindungi pentadbiran,” katanya.

Sementara itu, ketua pasukan Liga Perdana Inggeris, Ross County memberi amaran mengenai tsunami ekonomi untuk kelab di utara.

Musim liga di Scotland dipotong pendek dengan Celtic diumumkan sebagai juara Liga Perdana dan mereka kini berharap dapat memulakan kempen baharu pada bulan Ogos dengan panduan kesihatan. – AFP