Kelab EPL belanja besar, lupa krisis COVID-19

LONDON, 10 SEPT – Hanya lima bulan selepas kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) membuat keputusan dengan pemain mereka mengenai pengurangan gaji sebanyak 30 peratus, kelab teratas EPL sekali lagi mengejutkan liga teratas Eropah yang lain ketika berbelanja besar pada musim perpindahan.

Perbelanjaan puluhan juta pound untuk membeli pemain dengan ramalan awal musim perpindahan yang suram sering disampaikan oleh kelab itu sendiri akibat wabak COVID-19.

Pada awal puncak penularan wabak itu, Liverpool dan Tottenham merancang untuk menggunakan wang kerajaan untuk membayar kakitangan yang tidak bermain yang menyebabkan kemarahan dari masyarakat, sementara Arsenal mengumumkan cadangan untuk mengurangkan 55 pekerjaan bulan lalu.

Sekiranya kelab EPL memerlukan peringatan bahawa COVID-19 tetap menjadi ancaman, mereka hanya perlu melihat tempat duduk stadium yang kosong yang akan mengiringi permulaan musim baharu pada Sabtu ini.

Bayaran tiket masuk hanya dapat menyumbang 13 peratus dari pendapatan EPL, menurut angka dari laporan penanda aras terbaharu UEFA, tetapi aliran pendapatan utama lain seperti hak televisyen dan tajaan komersial juga tidak kebal terhadap krisis virus ini.

Gambar fail pada 27 Oktober 2019 menunjuk-kan reaksi Allan ketika mengawal bola pada perlawanan di Stadium Paolo Mazza, Ferrara. Everton telah mengeluarkan perbelanjaan sekitar £64 juta bagi melengkapkan perpindahan pemain. – AP

Potongan sebanyak £330 juta (AS$429 juta) dilaporkan oleh penyiar domestik dan antarabangsa disebabkan musim 2019/20 tidak diselesaikan tepat pada waktunya setelah kempen ditangguhkan selama tiga bulan.

Minggu lalu EPL mengumumkan perjanjiannya dengan platform penyiaran streaming TVTV China, yang dianggap bernilai kira-kira AS$700 juta, telah dibatalkan, dengan ketegangan politik antara Britain dan China yang berpotensi membuat kontrak baharu sukar untuk dirundingkan.

Pengerusi Persatuan Kelab Eropah, Andrea Agnelli pada Selasa lalu mengatakan bahawa potongan harga untuk penyiaran Liga Juara-Juara dan Liga Europa berjumlah 575 juta euro, memberi amaran bahawa bola sepak dalam mod “pengurusan krisis”.

Namun tidak ada kemerosotan seperti itu di kalangan kelab EPL. Chelsea telah mendahului dengan pembangunan semula pasukannya dengan membelanjakan £200 juta, menandatangani Kai Havertz, Timo Werner, Hakim Ziyech dan Ben Chilwell.

Manchester City telah membelanjakan lebih dari £60 juta untuk dua pemain Nathan Ake dan Ferran Torres yang akan berjuang untuk kesebelasan utama Pep Guardiola, sementara Donny van de Beek menelan belanja bagi Manchester United sekitar £40 juta.

Lebih mengejutkan adalah jumlah yang dikeluarkan oleh kelab bukan Liga Juara-Juara. Wolves memecahkan rekod perpindahan mereka dengan pembelian 40 juta euro, remaja Portugal, Fabio Silva, yang telah menjaringkan tiga gol dan memulakan satu perlawanan liga untuk Porto.

Setelah bermain bersama di Real Madrid dan Bayern Munich, James Rodriguez dan Carlo Ancelotti telah bersatu kembali di Everton, yang juga menandatangani pemain tengah Allan dan Abdoulaye Doucoure.

Perbelanjaan untuk ketiga-tiga pemain adalah sekitar £64 juta.

Leeds mengumumkan kepulangan mereka ke EPL dengan menandatangani pemain antarabangsa Sepanyol Rodrigo dan pemain Jerman, Robin Koch. – AFP