Kelayakan Piala Dunia Afrika ditunda

ZURICH, 6 MEI – Kelayakan Piala Dunia Afrika peringkat kumpulan telah ditunda dan akan bermula pada September, berbanding pada Jun, FIFA berkata hari ini.

FIFA dipetik berkata ‘kekacauan ketika ini akibat pandemik COVID-19’ telah menyebabkan keputusan tersebut dibuat, yang turut dipersetujui bersama Konfederasi Bola sepak Afrika.

Sebanyak 10 kumpulan dengan empat pasukan dijadualkan akan bermain dua pusingan dari 5 hingga 14 Jun, dan dua perlawanan lagi bagi bulan September dan Oktober. Kumpulan tersebut akan bermain pada November.

Sebanyak 10 pemenang peringkat kumpulan akan mara ke pusingan playoff yang kini tertunda dari November kepada Mac. Lima pemenang dari playoff dua pusingan akan mewakili Afrika di Piala Dunia 2022 di Qatar.

Perlawanan kelayakan pada Jun sudah terganggu oleh keputusan CAF pada minggu lalu untuk mengantungkan banyak stadium dari mengadakan perlawanan pasukan kebangsaan.

Sejumlah 20 daripada 54 ahli konfederasi kini berkata untuk mengurangkan perjumpaan stadium kepada kelayakan minimum, termasuk lapan masih terlibat dalam kelayakan Piala Dunia.

Konfederasi tersebut diminta untuk mengusulkan venue alternatif di negara neutral yang mana ia akan menambah perjalanan rentas sempadan di tengah-tengah pandemik koronavirus.

Presiden CAF, Patrice Motsepe dilantik pada Mac menjanjikan untuk memperbaiki infrastruktur bola sepak Afrika.

Bilionair Afrika Selatan itu tidak mendapat tentangan semasa undian apabila calon lain menarik diri dalam perjanjian diaturkan oleh presiden FIFA, Gianni Infantino. – AP

Reaksi Mohamed Salah menggantikan Sadio Mane. Kedua-dua pemain tersebut merupakan pemain dari Afrika dan kelayakan kumpulan Afrika untuk Piala Dunia kini ditunda. – AP