Wednesday, February 1, 2023
25.4 C
Brunei

-

Keluarga berkumpul bagi upacara pembakaran mayat tembakan

NA KLANG, THAILAND, 11 OKT – Keluarga-keluarga di Thailand berkumpul hari ini untuk pembakaran mayat orang tersayang yang terbunuh dalam pembunuhan beramai-ramai di pusat penjagaan harian yang meragut 36 nyawa – termasuk 24 kanak-kanak.

Kerajaan itu dikejutkan dengan tragedi di wilayah timur laut Na Klang, salah satu pembunuhan besar-besaran terburuk dalam sejarahnya, dengan bendera diturunkan separuh tiang dan Raja Maha Vajiralongkorn melawat keluarga mangsa.

Di kuil Wat Rat Samakee di Na Klang, sami melaungkan memulakan upacara ketika masyarakat luar bandar yang keletihan dan berduka bersedia untuk mengucapkan selamat tinggal terakhir kepada 19 daripada mereka yang terkorban.

“Insiden seperti ini tidak sepatutnya berlaku,” kata Thanakorn Nueangmatcha, 39, menjelang pengebumian di kuil itu.

“Mereka hanya kanak-kanak.

“Mangsa lain dalam serangan itu – yang dilakukan oleh bekas pegawai polis, yang membunuh isteri dan anaknya sebelum membunuh dirinya sendiri – akan dibakar di kuil lain di kawasan itu. Di Wat Rat Samakee, kemenyan dan bauan ratusan jambangan bunga yang semakin pudar digantung di udara ketika sukarelawan terus menyediakan kawasan bersebelahan untuk pembakaran mayat.

Perdana Menteri Prayut Chan-O-Cha melawat kompleks kuil pada lewat petang, mengambil bahagian dalam majlis kecil tersebut sebelum membuat perjalanan balik ke bandar.

Pengebumian, yang ditaja oleh keluarga diraja, akan menamatkan tiga hari upacara yang bermula Sabtu. – AFP

Ahli keluarga berkabung dekat keranda mangsa tembakan pusat jagaan harian pada acara pembakaran mayat di Na Klang pada 11 Oktober. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korban bom masjid meningkat lebih 90

PESHAWAR, PAKISTAN, 31 JAN – Pengeboman berani mati yang berlaku di masjid dalam ibu pejabat polis daerah Peshawar dan kawasan kerajaan di barat laut...
- Advertisment -