Keluarga mangsa virus tuntut jumpa pakar WHO

WUHAN, CHINA, 26 JAN – Seorang ahli keluarga mangsa koronavirus di China menuntut untuk mengadakan pertemuan dengan pasukan pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang mengunjungi China, berkata mereka harus bertemu dengan keluarga yang terjejas yang dipercayai ‘disembunyikan’ oleh kerajaan China.

China meluluskan lawatan oleh penyelidik di bawah naungan agensi PBB hanya selepas berbulan-bulan rundingan. Tetapi ia belum dapat dipastikan apakah mereka akan dibenarkan mengumpulkan bukti atau bertemu dengan keluarga terjejas, hanya mengatakan bahawa pasukan itu dapat bertukar pandangan dengan saintis China.

“Saya harap para ahli WHO tidak menjadi alat untuk menyebarkan penipuan,” kata Zhang Hai, yang bapanya meninggal dunia akibat COVID-19 pada 1 Februari 2020, setelah melakukan perjalanan ke kota Wuhan di China dan dijangkiti.

“Kami telah mencari kebenaran tanpa henti. Ini adalah tindakan jenayah, dan saya tidak mahu WHO datang ke China untuk menutup jenayah ini.

Kementerian Luar Negeri China tidak segera memberi sebarang komen mengenainya.

Pasukan WHO, yang tiba di Wuhan pada 14 Januari untuk menyiasat asal-usul virus, dijangka memulakan kerja lapangan akhir minggu ini selepas 14 hari kuarantin. Zhang, seorang penduduk asli Wuhan yang kini tinggal di kota selatan Shenzhen, telah mengatur ahli-ahli keluarga mangsa koronavirus di China untuk menuntut pertanggungjawaban daripada para pegawai. – AP

Caption untuk web:
Gambar fail pada 23 Januari 2021 menunjukkan orang ramai dilihat berjalan di kawasan pejalan kaki di Wuhan. – AFP