Kem pelarian Lubnan terdedah wabak COVID-19

BEIRUT – Seorang wanita Palestin dari Syria telah menjadi pelarian pertama yang tinggal di sebuah kem di Lubnan yang diuji positif dijangkiti koronavirus, kata agensi PBB untuk pelarian Palestin pada 22 April lalu.

Kes tersebut sekaligus mencetuskan beberapa ujian untuk menentukan sama ada penduduk lain juga telah dijangkiti atau tidak.

Agensi UNRWA, mengatakan wanita itu tinggal di satu-satunya kem Palestin di wilayah Bekaa timur Lubnan. Ia mengatakan semua langkah yang diperlukan telah diambil dan pesakit dipindahkan ke Hospital Rafik Hariri yang dikendalikan oleh kerajaan di Beirut.

Lubnan merupakan sebuah negara yang memiliki lima juta penduduk, menampung puluhan ribu pelarian Palestin dan keturunan-keturunan mereka, yang kebanyakannya tinggal di perkemahan menyerupai hutan.

Mereka tidak memiliki sebarang akses ke perkhidmatan awam, peluang pekerjaan yang terbatas dan tidak memiliki hak untuk pemilikan. Negara ini juga menempatkan lebih daripada sejuta pelarian Syria dan warga Syria lain yang menjadi penduduk.

Seorang penjual, Tohid Vatanparast memakai penutup mulut dan hidung untuk mencegah penularan wabak COVID-19 di kedai tempatnya bertugas di Tehran. – AP
Keadaan jalan raya yang sesak berdekatan dengan kubu lama di Karak selepas perintah berkurung ditamatkan. – AP
Gambar fail bertarikh 20 Jun 2017, menunjukkan kanak-kanak pelarian Syria bermain di luar perkhemahan pelarian Syria di timur bandar Baalbek, Lebanon. – AP
Gambar bertarikh 22 April 2020, menunjukkan orang ramai membeli sayur-sayuran di pasar utama di Karak, Jordan setelah perintah berkurung ditamatkan di beberapa bandar di selatan ketika kebimbangan mengenai koronavirus. – AP

Negara kecil itu mencatatkan 22 kematian dari 682 kes COVID-19 yang disahkan, penyakit yang disebabkan oleh virus berkenaan. Mereka termasuk seorang warga Palestin yang tinggal di luar kem dan tiga penduduk Syria yang positif. Pengumuman pada hari Rabu lalu adalah yang pertama melibatkan pelarian yang tinggal di salah satu kem.

“Sentiasa ada kebimbangan mengenai wabak di tempat yang sesak seperti kem… tetapi kami berharap langkah-langkah yang kami ambil dengan kementerian dan pihak lain yang terlibat dapat membantu kami menghindari wabak,” kata Huda Samra, penasihat komunikasi untuk UNRWA di Lubnan. Sehingga 3,000 orang tinggal di kem Wavel di kota Baalbek, yang dikenali oleh orang tempatan sebagai Jalil atau kem Galilee.

Samra berkata, pasukan yang terdiri daripada anggota UNRWA dan kakitangan hospital Rafik Hariri menguji 146 orang di kem itu pada hari Rabu lalu, termasuk semua yang mempunyai hubungan dengan wanita itu dalam beberapa hari terakhir.

Dia mengatakan bahawa agensi itu akan membayar semua perbelanjaan ujian dan hospital.

Kekurangan ujian telah menimbulkan ketakutan di antara berjuta-juta orang yang kehilangan tempat tinggal di seluruh dunia yang memenuhi kem pelarian dan penempatan tidak rasmi.

Pengumuman hari Rabu lalu mencetuskan kebimbangan di Lubnan, di mana kumpulan hak asasi manusia telah lama memutuskan tindakan diskriminasi terhadap pelarian.

Sebilangan besar orang yang dijangkiti mengalami gejala ringan hingga sederhana. Tetapi virus ini boleh menyebabkan penyakit yang teruk dan mengakibatkan kematian, terutama di kalangan orang tua dan mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang sedia ada.

Ia mudah berjangkit dan boleh disebarkan oleh mereka yang kelihatan sihat.

Menteri Kesihatan Lubnan Hamad Hassan memberitahu wartawan bahawa dua pasukan dari kementerian itu menuju pagi Rabu lalu ke Lembah Bekaa, satu ke Hospital Umum Baalbek dan satu lagi ke kem Wavel di mana mereka akan mengambil sampel ujian.

Kes pelarian akan diperlakukan sama seperti mereka yang berasal dari Lubnan, kata menteri itu sebagai tindak balas kepada pertanyaan kumpulan hak asasi mengenai kemampuan Lubnan untuk memberikan rawatan kesihatan kepada pelarian.

Iran pada hari Rabu lalu melaporkan 94 lagi kematian akibat virus itu, dengan jumlah kematian di negara ini sekarang mencapai 5,391, daripada 85,996 kes yang disahkan.

Iran adalah negara di Timur Tengah yang paling teruk dilanda dan salah satu wabak koronavirus terburuk di dunia.

Di Arab Saudi, agensi berita yang dikendalikan oleh kerajaan negeri mengatakan bahawa Raja Salman mengizinkan para pendakwah di masjid-masjid paling suci dalam Islam di Mekah dan Medinah untuk menunaikan solat tarawih setiap malam bulan Ramadan. Namun, orang awam tidak akan dibenarkan hadir kerana sekatan yang bertujuan untuk membatasi penyebaran virus. Kerajaan mengumumkan awal minggu lalu berikutan penangguhan solat-solat di masjid di seluruh negara.

Parlimen Mesir pada hari Rabu lalu meluluskan draf rang undang-undang yang mengubah undang-undang darurat negara itu untuk memberi Presiden Abdel Fattah el-Sissi kuasa besar untuk memerangi penyebaran virus itu.

Pindaan itu, yang hanya memerlukan tandatangan el-Sissi untuk menjadi undang-undang, juga memperluas pendakwaan tentera untuk berpotensi me-
rangkumi tuduhan jenayah yang dilakukan semasa keadaan darurat.

Mesir berada dalam keadaan darurat sejak April 2017, dan pemerintah memperpanjangnya pada awal bulan ini selama tiga bulan lagi. Undang-undang pada awalnya disahkan untuk memberi presiden kuasa yang lebih luas untuk memerangi ancaman pengganas dan perdagangan dadah.

Pindaan baharu ini membolehkan el-Sissi mengambil sejumlah tindakan untuk membendung virus tersebut, seperti menangguhkan kelas di sekolah dan universiti dan mengenakan kuarantin terhadap orang yang kembali dari luar negara.

Tetapi ia juga merangkumi kuasa yang diperluas untuk melarang perjumpaan awam dan swasta, tunjuk perasaan, perayaan dan pelbagai perhimpunan yang lain.

Mesir telah mencatatkan hampir 3,500 kes virus, dengan 264 kematian. Jordan pada Rabu lalu mengurangkan sekatan pergerakan di tiga daerah selatan yang memiliki penduduk besar dan jarang di mana tidak ada kes koronavirus yang dilaporkan.

Kehidupan mulai kembali normal di daerah Karak, Maan dan Tefileh.

Di kota Karak, 120 kilometer (75 batu) selatan ibu kota Amman, berlakunya kesesakan lalu lintas yang teruk menyekat jalan raya pada hari Rabu lalu.

Jordan telah mencatatkan 428 kes positif virus dan tujuh kematian, menurut perhitungan yang dibuat oleh John Hopkins University. – AP