Friday, June 2, 2023
27.4 C
Brunei

  -

  Kemalangan kereta api Mesir ragut empat nyawa

  KAHERAH, 8 MAC – Kemalangan kereta api di Mesir telah membunuh empat orang dan mencederakan lebih 20 orang, menurut pegawai hari ini mengenai kemalangan yang disalahkan ke atas infrastruktur yang semakin uzur dan pengurusan yang tidak cekap.

  Kereta api yang sepatutnya berhenti, melepasi stesen dan kemudian melanggar penghalang di hujung landasan, di bandar delta Sungai Nil Qalyub di utara Kaherah, kata Pihak Berkuasa Kereta api Kebangsaan.

  Keluarga mangsa yang terbunuh dan cedera dalam tragedi kereta api terbaru akan menerima pampasan bernilai $3,000, kata kementerian.

  Presiden Abdel Fattah al-Sisi berjanji akan mempertanggungjawabkan mereka yang bertanggungjawab atas kemalangan kereta api mematikan yang sering berulang di Mesir, negara paling ramai penduduk di dunia Arab.

  Pada April 2021, Menteri Pengangkutan Kamel el-Wazir memecat ketua pihak berkuasa kereta api terhadap pengurusan yang tidak cekap dalam melaksanakan operasi rangkaian kereta api yang rosak.

  Pemecatan itu berlaku selepas dua kemalangan kereta api dalam masa kurang dari sebulan yang membunuh lebih daripada 40 orang.

  Tragedi kereta api terburuk di Mesir berlaku pada 2002, apabila kebakaran merebak di kereta api dan membunuh lebih daripada 370 orang di luar Kaherah.

  Lebih daripada 105 juta penduduk Mesir bergantung kepada pengangkutan kereta api tetapi rangkaian tersebut, walaupun menjadi salah satu yang terbesar di benua Afrika, penuh dengan masalah. – AFP

  Kren dikerahkan untuk mengangkat kereta api di tempat kejadian kemalangan kereta api di bandar Qalyub di wilayah Qalyub, di Mesir. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun, AS sahkan kerjasama, tentang pelancaran satelit Korea Utara

  TOKYO, 2 JUN - Menteri Pertahanan Jepun, Yasukazu Hamada dan Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin mengesahkan kelmarin bahawa kedua-dua negara akan bekerjasama menentang pelancaran...
  - Advertisment -