Kemalangan pesawat: kru, penumpang selamat

TEHRAN, IRAN, 27 JAN – Sebuah pesawat berusia Iran yang membawa 144 orang tergelincir di kawasan lebuh raya utama bersebelahan lapangan terbang semasa membuat pendaratan hari ini, kemalangan terbaharu di Republik Islam tatkala negara itu berdepan dengan sekatan AS yang menghalangnya untuk memiliki pesawat baharu.

Pihak berkuasa berkata dua orang mengalami kecederaan dalam pendaratan sukar McDonnell Douglas MD-83 yang diterbangkan oleh Caspian Airlines di Mahshahr, sebuah bandar di wilayah Khuzestan yang kaya dengan minyak di Iran.

Penumpang, nampaknya terkejut, dengan tenang keluar dari pesawat itu membawa bagasi mereka dari pintu berhampiran kokpit dan melalui satu lagi sayap pesawat, video dari Berita Rangkaian Penerbangan Syarikat Awam Iran menunjukkan. Video itu juga menunjukkan seorang atendan mengarahkan penumpang untuk berjalan dengan tenang.

“Kami terhempas. Kami terhempas tetapi kami tidak cedera,” kata penumpang lelaki dalam Bahasa Parsi dalam video itu. “Tangan saya menggeletar.”

Pengarah lapangan terbang wilayah Mohammad Reza Rezanian berkata semua penumpang dalam pesawat itu selamat, yang telah terbang dari ibu negara Iran, Tehran, kira-kira 610 kilometer timur laut Mahshahr. Pesawat itu membawa 136 penumpang dan lapan anggota kru, kata pihak berkuasa.

Beberapa orang warga Iran dilihat berjalan menuju ke tapak insiden pesawat yang terhempas di luar lapangan terbang Mahshahr di Iran, kelmarin. – AP

Nampaknya tragedi itu sempat dihindari, bagaimanapun, satu imej dari rakaman video itu menunjukkan pesawat itu telah berhenti tidak jauh dari kawasan berpenduduk. Pesawat itu juga tersasar melewati kawasan lalu lintas di lebuh raya utama yang menghubungkan Mahshahr ke Pelabuhan Imam Khomeini.

Televisyen negeri Iran berkata pesawat yang terlibat dalam insiden kemalangan semasa mendarat hari ini lebih teruk daripada biasa dengan kehilangan gear pendaratannya.

Tiada gear pendaratan boleh dilihat dalam gambar pesawat selepas kemalangan, tetapi ia tidak jelas jika ia gagal untuk digunakan atau bagaimana pesawat itu tersasar semasa mendarat daripada landasan pada kira-kira jam 7:35 pagi. Kemalangan itu sedang disiasat, kata pegawai.

McDonnell Douglas MD-83, sebuah pesawat yang mula diperkenalkan pada pertengahan 1980an, sebahagian besarnya telah dihentikan perjalanan udara komersil di Barat. American Airlines dihentikan operasinya dengan digantikan pesawat MD-80 pada bulan September.

Pesawat yang terlibat dalam kemalangan itu mendarat hari ini di Iran, yang didaftarkan sebagai EP-CPZ, berusia lebih 25 tahun. Ia telah diterbangkan ke syarikat penerbangan di Perancis, Kanada, AS, Colombia, Burkina Faso dan Ukraine sebelum didaftarkan pada Caspian Airlines pada bulan Ogos 2012. – AP