Sunday, February 5, 2023
23.7 C
Brunei

-

Kemalangan Tour cetus debat

PERIGUEUX, Perancis, 11 Julai – Richie Porte dan Geraint Thomas, dua dari lima calon terbaik ketika itu, meninggalkan Tour de France selepas mengalami kemalangan dalam penurunan yang licin dan basah.

Keduanya mengalami patah tulang selangka, sementara itu Porte dari Australia juga mengalami keretakan pelvis.

Tiga lagi penunggang meninggalkan Jelajah selepas kemalangan pada peringkat sembilan yang sukar pada Ahad lalu sementara Rafal Majka dari Poland sampai ke penghujung tetapi semalam mengumumkan dia tidak akan menyertai peringkat seterusnya.

Beberapa kejadian dan kekerapan kemalangan mencetuskan perdebatan mengenai sama ada penurunan gunung Jelajah adalah terlalu berbahaya.

Dan Martin, yang mengalami kemalangan dua kali dalam penurunan terakhir pada Ahad lalu di Mont du Chat, menggambarkan penganjur ASO lebih bimbang dengan keindahan perlumbaan berbanding keselamatan penunggang.

Richie Porte diusung ke sebuah ambulan selepas terlibat dalam satu kemalangan ketika menuruni Mont du Chat dalam peringkat kesembilan Tour de France pada 9 Julai 2017. – AP
Richie Porte diusung ke sebuah ambulan selepas terlibat dalam satu kemalangan ketika menuruni Mont du Chat dalam peringkat kesembilan Tour de France pada 9 Julai 2017. – AP

Nairo Quintana, penyudah tiga kali dalam Jelajah, berkata penurunan adalah terlalu berbahaya.

“Ia tidak cukup indah untuk melihat kami berada dalam kehidupan bahaya pada lebih dari 190 detik seminit di atas pendakian, (sekarang juga) dengan penurunan berbahaya di mana kemalangan berlaku pada setiap hari,” jelas penunggang dari Colombia itu.

“Kami kehilangan rakan sepasukan (Alejandro Valverde) dalam kemalangan. Ahad lalu adalah sukar dengan Porte dan Thomas, yang jatuh empat kali (ketika Jelajah), saya berharap mereka akan pulih.

“Saya mempunyai mesej kepada para penganjur agar mereka memikirkan mengenai penunggang.

“Mereka lebih pentingkan mengenai pemandangan berbanding memikirkan nyawa penunggang basikal.

“Dalam peringkat Ahad lalu, saya terlepas dari kemalangan yang mungkin menjadi salah satu yang terburuk sepanjang kerjaya saya.” – AFP

Artikel sebelum iniWarga WI Sambut Hari Raya
Artikel seterusnyaSambutan Hari Raya SMALHB
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -